Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Usvajanje Izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti propraćeno je aplauzima poslanika

154274 pregleda 1611 reakcija 312 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 29.12.2020. 02:32h

Poslanici vlasti usvojili su večeras izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sastavni dio Zakona postala su dva amandmana GP URA.

glasanje o zakonu o slobodu vjeroispovijesti
foto: Screenshot

Za izmjene su glasali svi poslanici vladajuće većine, njih 41. Opozicija nije prisustvovala sjednici, nezadovoljna izmjenama Zakona.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti propraćeno je aplauzima poslanika.

Iz DPS-a su ranije rekli da izmjene daju privilegije i monopol samo jednoj vjerskoj zajednici i samo jednom narodu.

DPS je vladajućoj većini osporio kvorum, jer se poslanica Maja Vukićević (DF) u rad uključila onlajn, kao i potvrđivanja mandata novoj poslanici GP URA Suadi Zoronjić. Zoronjić je Skupština potvrdila mandat, nakon što je Državna komisija odbila da to uradi.

Poslanici su večeras usvojili Odluku o obrazovanju odbora za sve obuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, kao i postojanje razloga hitnosti da na snagu stupi danom objavljivanja u Službenom listu. Nijesu prihvaćeni amandmani Predraga Sekulića (DPS), Damira Šehovića (SD), Ervina Ibrahimovića (BS), Raška Konjevića (SDP).

Usvojene su i izmjene Poslovnika Skupštine. Nijesu prošla dva amandmana Ibrahimovića.

Zakon o radu je takođe usvojen, kao i predlozi finansijskih planova za narednu godinu regulatornih tijela.

TOK RASPRAVE

Prethodno su poslanici raspravljali o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić kazao je da je rasprava o izmjenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referndumski tražili izmjene.

"Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se vjerski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vjernika, ali i prava vjernika drugih vjeroispovijesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost", kazao je Leposavić.

Vladimir Leposavić
foto: Screenshot

Rekao je da se danas desio slučaj pokušaja gašenja Skupštine i ukidanja Ustava i gaženje volje ljude mukom izborene.

"Tu volju su predstavnici palog režima pokušali da pogaze i htjeli da daju čuvenom DIK-u konstitutivnu nadležnost...DIK samo dostavlja uvjerenje, ako tog uvjerenja nema, Zakon o upravnom postupku jasno kaže da državni organ, u ovom slučaju Skupština, može da riješi to pitanje. Ovim izmjenama, nadam se, počinje jedna nova normalna era - era vladavine prava u Crnoj Gori i samim tim crna Gora počinje nanovo da postoji i pozivam se da vašim glasom potvrdite ono što je, siguran sam, opredjeljenje svih nas", rekao je Leposavić.

Jelušić: Bila sam protiv da ovaj zakon izglasavamo sada

Poslanica GP URA Božena Jelušić kazala je da pravoslana crkva u Crnoj Gori danas ne može da pomiri svoje vjernike, zbog ulaska politike na velika vrata.

Božena Jelušić
foto: Screenshot

"Poznato je da sam na Glavno m odboru URA bila protiv da ovaj zakon izglasavamo sada zbog tajminga, zbog kratke javne rasprave i da postoji spornost u ustavnosti. Nije ga niko za godinu dana dao na provjeru ustavnosti. Međutim ne pristajem da svoje znanje i obrazovanje bacim pod noge i da ne vidim kako se spinuje javno mnjenje, kako se podižu emocije da bi se prestalo misliti", rekla je Jelušić.

Ona je dodala da bivša vlast "nije stvorila funkcionalnu državu, institucije".

"I onda je 2019. pokušala da ono što nije uradila pomete metlom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. On je počeo spiralu zla. Voljela bih da se ta spirala nije nastavila, ali nažalost jeste i danas nastavljena", rekla je Jelušić.

Rekla je da je uklanjanje spornih članova Zakona, od 62 do 64, ponudio i bivši režim, "ali kada je već bilo kasno".

Dodala je da se nada da će se poslije izglasavanja Zakona, "crkva vratiti tamo gdje joj je mjesto".

"U zidove crkve bez potrebe za naracijama koje će nas dijeliti", dodala je Jelušić.

Radulović: Borim se ponovo za jednu jedinstvenu pravoslavnu crkvu

Poslanik PzP-a Branko Radulović rekao je da je još prije 12 godina rekao da pripada Nikejskoj crkvi koja je 770. godine objedinila pravoslavlje.

"Borim se ponovo za jednu jedinstvenu pravoslavnu crkvu i meni je toliko lijepo kada uđem u svaku pravoslavnu crkvu, a ako je nema u tom gradu, ja pođem u katoličku", kazao je Radulović.

Branko Radulović
foto: Screenshot

On je poručio sveštenstvu da vodi liturgije nešto kao putokaz, ništa više van toga.

"Nije vaša dužnost da se uplićete u ovozemaljski život", kazao je Radulović.

Poslanik SNP-a Vladimir Joković kazao je da će poslanici večeras izglasati Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Bogdanović: Stavljamo konačno tačku na sukobe

Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je da ove izmjene i dopune čine odnose između crkava i vjerskih zajednica pravednim i pokušavaju da isprave nepravdu.

Boris Bogdanović
foto: Screenshot

"Stavljamo konačno tačku na sukobe koje je ovaj zlokobni Zakon proizveo. Jedina svrha mu je bila da podigne najveće tenzije u istoriji Crne Gore i okomi čovjeka na čovjeka. Za promjene ovog zakona smo se borili na ulicama i vrijeme je da tu borbu privedemo kraju, uspjeli smo da prisebnošću izbjegnemo sukobe...Neka rizik sukoba bude na duši onih koji su ga inicirali i donijeli", rekao je Bogdanović.

Radunović: Za ovo što je uradio Ivanović slijedi krivična prijava

Poslanik Demorkatskog fronta Slaven Radunović kazao je da predsjednika državne izborne komisije (DIK) Aleksu Ivanovića površno poznaje, "ali dovoljno dobro da je iskusan pravnik".

Slaven Radunović
foto: Screenshot

"Ovo što je uradio nije greška, mislim da jedan čovjek iskusan pravnik ovako nešto ne može da uradi, a da nije nečim strašnim ucijenjen. Nisam siguran ni da mu nije prijećeno otmicom čalana porodice ili nekim drugim zlom. Ovo normalan čovjek, pravnik da uradi sebi ne može jer nakon ovoga slijedi krivična prijava za ovo što je uradio", rekao je Radunović.

Marko Kovačević (DF) kazao je da ovo što se večeras dešava "zadnji ekser u kovčeg DPS-a"

"Mi otpočinjemo večeras njihovu sahranu", kazao je Kovačević.

Verifikovan mandat Suadi Zoronjić

Skupština Crne Gore verifikovala je mandat poslanici Suadi Zoronjić.

Skupština je u dnevni red uvrstila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, na predlog Vlade. Za su glasali svi poslanici vlasti.

Predlog Marte Šćepanović (DPS) da se iz dnevnog reda izostave izmjene i dopune Poslovnika, nije dobio potrebnu većinu.

U dnevni red Skupštine uvrštene su i izmjene zakona o kreditnim insitutucijama, izmjene i dopune zakona o fiskalizaciji, dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti Branke Bošnjak, izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

U dnevni red nijesu uvršteni predlozi opozicije - Predlog zakona o zabrani fašističkih i neofašističkih simbola, Predlog zakona o zaštiti nacionalnih i strateških interesa u aviosaobraćaju i Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U plenarnoj sali su i premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Bečic: Pokušaj opstrukcije DIK je nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svjetskog parlamentarizma ne pamti

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da pokušaj opstrukcije Državne izbnorne komisije (DIK) je nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svjetskog parlamentarizma ne pamti.

Bečić je naveo da je DIK obavijestio da nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o verifikaciji mandata jer nije dobio potreban broj glasova članova DIK-a. Podsjetio je na član 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika, prema kojem, ako poslanik podnese ostavku, mandat dobija sljedeći na izbornoj listi.

Aleksa Bečić
foto: Screenshot

"Suada Zoronjić je dostavila izjavu o prihvatanja mandata, tako da Skupština konstatuje da Suadi Zoronjić započinje mandat u skladu sa članom 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika", kazao je Bečić.

Ovim je Skupština dobila kvorum za utvrđivanje dnevnog reda. Vlada je predložila da se u dnevni red uvrste izmjene Zakona o slobodi o vjeroispovijesti, kao i set ekonomskih zakona.

Skupština je večeras nastavila rad nakon višesatne pauze.

Pauza je data oko 16 sati i 30 minuta da bi Državna izborna komisija (DIK) verifikovala mandat Suadi Zoronjić koja je izabrana sa liste "Crno na bijelo", nakon što je ostavku podnio Filip Adžić.

DIK je, međutim, odbio da verifikuje mandat Zoronjić. Pet članova DIK-a izjasnilo se negativno, četvoro pozitivno dok je predsjednik Aleksa Ivanović bio uzdržan.

Do sada nije bilo primjera da je ta institucija odbila da potvrdi mandat poslaniku.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da su danas imali više pokušaja opstrukcije "prvo od strane opozicionih kolega koje smo razriješili u skladu sa Poslovnikom, jer smo usvojili izmjene i dopune Poslovnika u novembru".

On je kazao da je u skladu sa tim poslanica Maja Vukićević (DF) zatražila da učestvuje u radu Skupštine onlajn.

"Kvorum smo utvrdili takođe u skladu sa Poslovnikom, na osnovu člana 90", rekao je Bečić.

Naveo je da je drugi pokušaj opstrukcije DIK-a nešto što ne pamti istorija crnogorskog, a ni evropskog ni svjetskog parlamentarizma "da se mijenja izborna volja građana".

Bonus video: