Vukčević i Marković nijesu izglasane za VDT, izabrani članovi DIK-a

Završen je i pretres o predloženim članova Savjeta za kontrolu rada policije

18130 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Skupština nije podržala Lidiju Vukčević za Vrhovnog državnog tužioca. Protiv njenog izbora glasali su svi poslanici vlasti.

Za Danijelu Marković glasalo je 27 poslanika, a 14 je bilo uzdržano tako da nije ni ona dobila potrebnu većinu. U drugom krugu je bila potrebna tropetinska većina.

glasanje VDT Vukčević Marković
foto: Screenshot

Kandidat za člana Sudskog savjeta Gavrilo Čabarkapa nije dobio podršku poslanika, kao ni Ibrahim Huseinović, Lidija Kovačević i Ljubinka Popović Kustudić.

Za članove DIK-a izabrani su Koča Đurišić, Dražen Medojević, Milisav Ćorić, Vladimir Čađenović, Nataša Pešić, Vera Mijatović, Nikola Dedeić, Aleksandar Jovićević i Haris Mekić.

Izabrani su i članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Usvojene su i izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija, kao i izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu je v. d. stanje više od godinu jer je VDT-u Ivici Stankoviću istekao mandat. Kandidatkinja koju je podržao Tužilački savjet, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević u prethodnom sazivu parlamenta nije dobila dvotrećinsku podšku. Drugi krug glasanja, na kome poslanici odlučuju i o drugoj kanidatkinji koja je ispunila uslove konkursa Danijeli Marković, trebalo je da bude krajem jula, ali je to odloženo i ostavljeno novom sazivu.

Milan Knežević (DF) tokom rasprave je kazao da da imamo Tužilaštva članovi DIK-a bi večeras bili uhapšeni i čekao bi se nalog da izađu pred istražnog sudiju.

"Ali mi nemamo tužilaštvo ni sudove, a Tužilački i Sudski savjet su postali produžena ruka DPS-a, Mila Đukanovića i Duška Markovića koji su u nesutavnom mandatu funkcionisali sve do 30. avgusta", naveo je Knežević.

Dodao je da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić "čuveni tajnovidac", predložio da VDT bude njegova zamjenica Lidija Vukčevića kako bi ga ona kandidovala "kod ovog i ovakvog" Tužilačkog savjeta.

"Eto u kakvoj se paradoksalnoj situaciji nalazimo, u kojoj Sudski savjet ne smije Vesni Medenici da kaže da ne smije više od dva puta, jer onda ima pravo i na treći i četvrti put...", rekao je Knežević.

On je poručio da ako sjutra ne bude procesuiran Aleksa Ivanović i članovi DIK-a, poslanici vlasti, njih 41 treba da podnesu krivične prijave.

"Ako to ne uradimo ne bilo nas i onda će nas sjutra tjerati čistačice i kafe kuvarice iz DPS-a", rekao je Knežević.

Reagovala je Božena Jelušić i upozorila da ne treba povrijediti žene nespretnom verbalnom komunikacijom.

Knežević je kazao da "neće sada plivati u feminističkim vodama" i svaka analogija prema Vesni Medenici je zasnovana na činjeničnom stanju.

"Što se tiče čistačica i kafe kuvarica nijesam govorio sa aspekta žena, nego pozicija", objasnio je Knežević.

Završen je i pretres o predloženim članova Savjeta za kontrolu rada policije.

Bonus video: