Vujović: Parlamentarna većina ispunila prvi zadatak koji je dobila od SPC

„Ako znamo da su jutrošnji dizači ruku za anticrnogorski zakon mjesecima prije, tokom i nakon izbora redovno postrojavani od SPC u Crnoj Gori, onda ne čudi njihov entuzijazam da se baš ovaj zakon, kao očigledni prioritet nove vlasti, usvoji“, naveo je Vujović

8451 pregleda 35 reakcija 32 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti prvi je i najvažniji ispunjeni zadatak koji je parlamentarna većina dobila od Srpske pravoslavne crkve (SPC), ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Član Predsjedništva te stranke Ivan Vujović kazao je da to nije ništa čudno jer se, kako je naveo, predizborno-postizborni dugovi prema većinskom vlasniku nove vlasti moraju vraćati.

„Ako znamo da su jutrošnji dizači ruku za anticrnogorski zakon mjesecima prije, tokom i nakon izbora redovno postrojavani od SPC u Crnoj Gori, onda ne čudi njihov entuzijazam da se baš ovaj zakon, kao očigledni prioritet nove vlasti, usvoji“, naveo je Vujović.

On je dodao da je zakon usvojen uz gaženje elementarnih demokratskih procedura

„I navodna lustracija i porijeklo imovine mogu da čekaju jer je važno namiriti kleronacionalističke apetite, a poklanjanje crnogorskih svetinja nekome van Crne Gore još i licemjerno nazivati pomirenjem“, kazao je Vujović.

Kako je naveo, patetika koja se sinoć čula od nekih “branilaca nacionalnih interesa” više je djelovala kao rekvijem za građansko biće nekada državotvorno orijentisane strukture, nego čak i kao proziran izgovor. „Uz to nas oni isti ubjeđuju i drsko obmanjuju kako su ovim zakonom obezbijedili ravnopravnost svih“.

„Ako su već morali, kako kažu, da progutaju žabu, iako je moranje u politici po definiciji odlika ucijenjenih, a ne slobodnih ljudi, bolje da su je progutali ćuteći. Ljepše bi se i sami osjećali u danima koji slijede, a manje bi tužno bilo svima onima koji su ih slušali ili možda očekivali nešto od njih“, ocijenio je Vujović.

Vidjelo se, kako je naveo, kako izgleda demokratija novih oslobodilaca, nepozivanjem Crnogorske pravoslavne crkve, ni na konsultacije oko Zakona, niti na sjednicu skupštinskog odbora.

Prema riječima Vujovića, prošlogodišnjim „bacačima flaša“ nije zasmetao ni ključni tadašnji prigovor donošenja zakona u sitne sate. „Kad se mora, mora se“.

„Ako je nešto dobro nakon svega u ovih četiri mjeseca od izbora, to je bar zvečeća očiglednost da je ova vlast samo izvođač radova prve dionice projekta stavljanja Crne Gore u okove zvani “Srpski svet” – za račun Beograda i ostalih velikodržavnih krugova“, kazao je Vujović.

On je dodao da je dobro je što mnogi, koji su imali iluziju, sada to bjelodano vide.

Bonus video: