Pljevlja: Opozicija napusttila sjednicu, skupština ostala bez kvoruma

Sjednici nije prisustvovao ni odbornik DPS-a Danijel Živković, koji je jutros imao saobraćajnu nezgodu u mjestu Kosanica kod Pljevalja, pri povratku iz Podgorice

16616 pregleda 7 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Zbog nedostatka kvoruma Skupština opštine Pljevlja danas je prekinula rad a novi termin održavanja sjednice biće naknadno određen.

Skupština je ostala bez kvoruuma nakon što su odbornici opozicije napustili sjednicu, u namjeri kako su rekli da pokažu kako vladajuća koalicija u Pjevljima koju predvodi DPS nema legitimitet.

Sjednici je prisustvovalo 16 odbornika vladajuće koalicije DPS,SD,BS, dok je odbornik Ermin Harbić koji se nalazi u samoizolaciji u radu skupštine učestvovao elektronskim putem.

Po poslovniku Skupštine Opštine odborniku koji učestvuje u radu lokalnog parlamenta omogućeno da glasa o tačkama dnevnog reda, ali ne može da učestvuje u raspravi i omogućava kvorum.

Sjednici nije prisustvovao ni odbornik DPS-a Danijel Živković, koji je jutros imao saobraćajnu nezgodu u mjestu Kosanica kod Pljevalja, pri povratku iz Podgorice.

“Nekorektno je što napusštate sjednicu koristeći ovu situaciju u kojoj se nalaze neki od odbornika”, rekao je odbornik DPS-a Avdo Ajanović, obraćajući se kolegama iz opozicije.

Sjednica je prekinuta u trenutku kada je trebalo da se glasa o tačakama dnevnog reda.

Predhodno je na inicijativu opozicije iz dnevnog reda povučena tačka o davanju saglasnost na novi cjenovnik usluga opštinskog preduzeća Čistoća.

Za povčaćenje ove tačke glasalo je 16 odbornika opozicije dok su dva odbornika DPS-a Veljko Petrović i Momir Cvijović bili uzdržani.

Inicijativu Skupštini opštine Pljevlja se iz skupštinske procedure povuče predlog cjenovnika usluga DOO „Čistoće“ podnijeli su I pljevaljski privrednici, koji tvrde da su predožene cijene neprihvatljivo visoke I das u veliko opšterećenje za građane I privrednike.

Privrednici su naveli I da odluka o cijeni usluga nije prošla javnu raspravu.

Govoreći o predloženom cjenovniku odbornik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je predloženi cjenovnik žestog udar žestok udar na pljevaljske privrednike koji zapošljavaju veliki broj građana Pljevalja. On je kazao da Opština umjesto da pomogne dodatno opterećuje privrednike i preduzetnike.

„Ne možemo mi u kovid krize da jačamo javna preduzeća koja su pokazala da posluju stabilno. Je li cilj da se gomila prihod na teret pljevaljskih preduzetnika i privrednika“, rekao je Rovčanin.

Isto je tražio i odbornik Nove Milan Lekić, koji je kazao da obrazloženje odluke koje je direktor dostavio kao razlog za donošenje novog cjenovnika, pokazuje da on ne poznaje dovoljno materiju o kojoj govori.

Prema cjenovniku koji je predložila Čistoća vlasnici stambennih prostora većih od 80 metara kvadratnih trebalo je da plaćaju veću cijenu usluge odvoza komunalnog otpada za 14,71 odsto ili jedan cent po metru kvaratnom svog stambenog prostora.

Od 6.068 korisnika opštinskog preduzeća Čistoća u stambenom prostoru većem od 80 metara kvadratnih živi 2191 korisnik.

Prema novom cjenovniku vlasnicima stambenih prostora uslugu odvoza smeća plaćaće 0,078 eura (7,8 centi ) po metro kvadratnom, cent veše nego do sada.

Novim cjenovnikom predviđeno da cijena od 0,078 eura po metru kvadratnom bude jedinstvena za sva fizička lica bez obziru na veličinu stambenog prostora.

Prema predloženom cjenovniku, jedino će vlasnici stanova manjih od 50 kvadratnih metara plaćati nešto manju cijenu odvoza smeća s obzirom da su uslugu udvoza smeća do sada plaćali 0,085 eura po metru kvadratnom.

Za vlasnike stanova veličine od 51 do 80 metara kvadratnih kojih je većina, cijena usluge neće biti promijenjena I ostaće kao I do sada 0,078 metara kvadratnih.

Preduzeće Čistoća ima 6.068 korisnika od kojih, stambeni prostor do 50 kvadratnih metara ima 1378, od 51 do 80 2,498 I preko 81 metar kvadratni 2191 korisnnik.

Prihodi preduzeća od pravnih lica po osnovu uvećanih cijena Čistarine biće veći za oko 30.000 eura sa uračunatim PDV-om na godišnjem nivou.

Bolnice Domovi zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć I Dom starih plaćaće uslugu odvoza smeća 0,40 eura I obrazovne ustanove, a private zdravstvene ustanove, tomatološke ordinacije, apoteke veterinarske ambulante I apoteke 0,50 eura po metro kvadratnom. Istu cijenu poaćaće I državni organi I organi lokalne samouprave.

Privredna društva iz oblasti rudarstva, distribucije I prenosa električne energije plaćaće 0,65 eura po metro kvadratnog prostora a privredna društva iz oblasti energetike, drvoprerade, I skladišta građevinskog materijala 0,50 eura po metro kvadratnom. Uslugu odvoza smea mljekare će plaćati po 0,40 eura po metro kvadratnom kao I privredna društva koja se bave preradom metala I Nnevladin sector. Privredna drugđštva iz oblasti građevinsarstva plaćaće 0,60 eura kao i trgovine, ugostiteljstvo, zanatske radionice, advokati, notari, javni izvršitelji i knjigovodstvene agencije.

Najveću cijenu čistarine od 0,78 eura po metro kvadratnom plaćaće benzinske stanice, banke I osiguravajuća društva, objekti telekomunikacija, ptt usluga, mobilne I fiksne telefonije, placevi za prodaju automobile, perionice I auto škole, kiosci I objekti igara na sreću.

Hoteli moteli, odmarališta, pansioni I ostali turistički objekti sa smještajem odvoz smeća plaćaće 0,25 eura po metro kvadratnom a sportske dvorane, teretane, fitness centri, igraonice 030, eura. Cijene siskazane u cjenovniku su bez obačuatog PDV-a.

U Čistoći očekuju smanjenje prihoda od pravnih lica za oko 23,5 hiljada eura na godišnjem nivou.

Cjenovnik usluge odvoza komunalnog otpada, preduzeće Čistoća nije mijenjalo od 2009 godine.

Bonus video: