Božović: Fascinira Kusovčeva „moralna hrabrost“ da nešto priča nakon svega što je Tivtu učinio

Bivši DPS gradski čelnici negiraju odgovornost za milionske iznose izgubljenog i olako potrošenog novca

15185 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Nakon petočasovne rasprave, Skupština Opštine Tivat danas je većinom glasova, usvojila odluku o rebalansku budžeta Opštine za 2020, odnosno odluku o budžetu za narednu godinu.

Pored odbornika vladajue kolalicije NP-BF-GB i SDP koji ima daje podršku u parlamentu, za donošenje ovih odluka glasale su i opozicione HGI i SD, dok je devet odbornika DPS u oba slučaja bilo protiv.

Rebalansom je budžet za ovu godinu sa probitno planiranih 23,6 , smanjen na 19,05 miliona eura a kako je objasnio sekretar za finaskie Jovn Brinić (NP) uzrok za to je nerealizacija kapitalne donacije od 4 miliona eura koju je bivša lokalna vlast DPS-SD-HGI očekivala da će dobiti od bivše Vlade premijera Duška Markovića (DPS) za gradnju bulevara kroz Tivat, lošije punjenje budžeta, te istovremeno povećani neki troškovi zbog ekonomske i kovid krize.

Odbornik DPS i bivši gradonačelnik Siniša Kusovac zatražio je podatke o prihodima budžeta od 16.oktobra kada je smijenjen sa te funkcije do danas, smatrajući da su oni bili dovoljni za podmirenje dospjelih obaveza Opštine koje je bivša, ostavila novoj vlasti.

„Nisu tačne vaše tvrdnje o „sprženoj zemlji“ koju smo vam navodno ostavili. Opština je u septembru isplatila oko 2 miliona eura svojih obeveza i ostalo je još oko 3,5 miliona što bi se u najvećoj mjeri, isplatilo redovnim prihodima do kraja godine jer je u zadnjem kvartalu najbolji prihod od naplate poreza i taksi.“- istakao je Kusovac na što mu je Brinić odgovirio da je nova vlast zatekla 3,5 miliona eura obaveza i da je Kusovčeva administracuija nemilice trošila novac iz gradske kase znajući da se u uslovima kovid i ekonomske krize ni izbliza neće ostvariti njene provobitne projekcije o budžetskim prihodima.

„Vi ste ti koji su trebali da smanje apetite kada se vidjelo da para nema niti će ih u ovako vanrednoj situaciji, biti toliko koliko ste planirali. Doveli ste nas u situaciju da mi najviše vremena trošimo na pregovore sa izvršiteljima da nam ne blokiraju račun Opštine zbog dospjelih dugova i da „prikrpimo“ ovaj minimum dovoljan tek toliko da se provučemo kroz ovu godinu. Mi sada plaćamo to što ste vi mislili da je moguće, a u suštini je bilo totalno nerealno.“- istakao je Brinić. Odgovarajuli na optužbe Ivana Novosela (DPS) da je rebalans pripremljen mimo zakona i da ne sadrži podatjke o ostvarenju budžeta za devet mjeseci kao reper na osnovu kojega je urašen, on je istakao da je bivša vlast 30.septembra „falsifikovala sve finansijske izvještaje prema Ministarstvu finansija jer u njih nije uvela brojne do tada prispjele obaveze i lažno je prikazala da je Opština likvidna i da nema većih obaveza“.

„Kako smo mogli da vam sa ovim prezentujemo taj vaš izvjeptaj o ostvarenju budžeta za devet mjeseci kada je on lažan? Krili ste neplaćene račune i pravili izvještaje koji nisu objektivno prikazivali pravo stanje. To su teška krivična djela zloupiotrebe službenog položaja i davanja lažnih finasijskih iskaza.“- poručio je Brinić Kusovcu i Novoselu . Dejan Risančić (NP) je DPS čelnicima bivše gradske uprave poručio da treba da ih bude sramota kakvo su devastirali gradske finansije raznim štetnim postupcima, partijskim zapošljevanjem i bjesomučnim trošenjem novca građana.

„Ja ne znam kako vi uopšte nakon svega toga, imate smjelosti da bilo što komenarišete o našem predlogu rebalansa i budžetu za narednu godinu kojim pokušavamo da spasimo ovaj grad. Brzo će ipak, doći vrijeme pravde, pa ćete onda imati prilike da na drugom mjestu komenatrišete ove podatke o budžetu.“- rekao je on Kusovcu, dok je Miomir Abović (NP) istakao da za „Kusovca nema spasa, jer je on veleizdajnik ovog grada sa višemilionskom štetom koju mu je pričinio.“

Odbornici vladajuće koalicije nabrojali su niz kontroverznih okolnosti u kojima je po njima, Kusovac kao gradonačelnik u proteklom peruiou nanio štetu gradu, prozivajući ga za nezakonita zapošljavanja u Optini, sklapanje fiktivnih ugovora za poslove koji nikada nisu obavljeni, štetan ugovor sa Telekomom po kome u njegovi bivši saradnici uzeli skupe nove mobilne telefone koje otplaćuje Optna, izgubljenih 2 miliona eura u Atlas banci, nenamjenski potrošenih preko 900 hijada eura dobijenih od Vlade za gradnju MR2 pristupnog puta za Luštica Bay, uzimanje 2 miliona eura kratkoročnog kredita za tekuću potrošnju bez odluke parlamenta, stotine hiljada eura štete za nepotrebne sudske sporove, nezakonito isplaćivanje varijabila i pekovremenih sati saradnicima...

„Nevjerovatno odakle Kusovcu hrabrost da kao neko ko je do sada najviše u istoriji Tivta, devastirao njegov budžet, ima smjelosti da bilo što o tom danas ovdje progovori. Dijelom vaših „rezultata“ danima se već prikupljanjem dokumentacije u Opštini, bavi specijalno policijsko odjeljenje pri Specijalnom državnom tužilaštvu. Fascinantna je vaša „moralna hrabrost“ da nešto pričate nakon svega ovoga.“- kazao je bivpem gradonačelniku potpredsjednik Opštine Goran Božović (GB).

Kusovac je pored ostaloga, kazao da je preko 900 hihada eura uplaćenih Opštini iz državnog trezora za gradnju MR 2 „vrlo lako nadoknaditi u roku od mjesec dana“ i podvukao da je njegova amdinistracija ove godine imala preko 3 miliona eura neplaniranih troškova prvenstveno zbog pandemije kroione. Pozvao je novu vlast da protiv njega podnesu prijave za sve što smatraju da treba i dodao da će, „međutim, i Kusovac da podnosi prijave, a ima i zašto“.

„Degutantno je kada o budžetu priča čovjek koji je o trošku Opštine, više puta riješavao svoje stambeno pitanje. Ja ratu za moj novi mobilni telefon plaćam 64 eura, a Kusovac ratu za stan uzet opštinksim kreditom, plaća samo 60,66 eura mjesečno. Ko to drugi od građana Crne Gore može sebi da dopusti.“-zapitao se Andrija Petković (BF) dodajući da „ne zna ko je danas imao degutantniji nastup – Kusovac ili Novosel koji su zajedno Tivat finasijski zavili u crno“.

„Ispred vas je vrijeme, pa ćemo se poslije pogledati da vidimo ko je što uradio.“- odgovorio je Kusovac, a u pomoć mu je pritekla i Renata Brergam Grandis (DPS) pozvajući odbornike nove vlasti da „imaju obzira prema nama jer se ništa neće učiniti ako se ide u ove prepirke“.

„Nećemo da se svađamo oko novca, postoje advokatui i sve to. Nemojmo puno da time zamaramo građanstvo. Kriza jeste, ali će proći.“- kazala je Bergam-Grandis na što je Ivan Starčević iz NVO Matica Boke koji je koristio institut slobodne stolice, kazao da je neprihvatljivo da odbornici koji su za to plaćeni, ovako ležerno prelaze preko najkrupnijih pitanja za građane kakvo je i budžet Opštine.

Uz kritike opozicije da su previše smanjena izdvajanja za kulturu i sport, te objašnjenja vlastu da se zo moralo uraditi u aktuelnoj finansijskoj i epidemiološkoj sutuaciji koja ne dozvoljava održavanje večine kulturnih događaja, usvojena je odluka o budžetu Optine za 2021., planiranom na iznos od 16,94 miliona eura.

„Budžet nije sanacioni jer za plate trošite isto koliko i ove gidine. Otpuštate ljude u uslovima krize. Budžet nije ni razvojni jer je kapitalni dio manji nego ikada u proteklih10 gidina.“- kritikovao je Ivaan Novosel , na što mu je Andrija Petković odgovorio da je to „politilki promiskuitetna priča“.

„Vi ste, partijski zapošljavajuči i kupujući „sigurne glasove“, navukli 40% zaposlenih u Opštinu koji su klasični tehnološki višak. Mi njima moramo u narednih ghodinu dana davati plate, odnosno otpremnine. To što ste radili je ljudski nemoral i ljudsko dno. Nije vas bilo briga za budžet kada ste se, dan nakon što ste smijenjeni sa mjesta predsjednika SO, pojavili u Opštini i tražili da vam se isplaćuje plata i u narednih godinu dana.“- odgovoruo je je Petković Novoselu.

Gradonačenik Željko Komnenović (NP) je podvukao da je budžet za 2021. planiran na 16,94 miliona objektivno još manji jer u njega knjigovođstveno, ulazi i 2 miliona eura opštinksog novca kojeg je bivša DPS-SD-HGI vlast „zaboravila“ i izgubila u Atlas banci prije njegnog stečaja.

„Mi sada „krpimo rupe“ koje ste nam ostavili i balansiramo svaki dan da nam neko ne blokira račun Opštine. Biće urađene renzije poslovanja u svim opštinskim organima, lokalnim preduzećima i ustanovama da vidimo objektivno na čemu smo i kako se radilo u proteklom periodu.“- najavio je Komnenović.

Većinom glasova, opet uz izjašnjavanje protiv odbornika DPS-a, SO Tivat je donijela odluku o dugoročnom zaduženju Opštine za prevladavanje problema finansijske solventnosti, u iznosu od 3 miliona eura, sa rokom otplaate od šest godina.

Bonus video: