Hrapović ipak nije završio proceduru sa COVAX-om?

Hrapović ranije kazao da je Crna Gora potpisivanjem sporazuma pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa

21058 pregleda 859 reakcija 39 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na jutrošnjoj pres konferenciji da bivša vlast nije uplatila državne garancije za vakcine, iako je bivši ministar Kenan Hrapović (SD) 9. oktobra ove godine kazao da je potpisao Sporazum o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv covida-19.

"Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans u iznosu od 771.280 dolara, odnosno 646.000 eura", kazao je tada Hrapović.

On je tada obrazložio da je Crna Gora potpisivanjem sporazuma pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2.

Međutim Borovinić Bojović kazala je da državna garancija za vakcine koja je trebala da bude uplaćena nije bila uplaćena, te da je na taj način dovedeno u pitanje memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom.

"Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore veoma brzo odreaguje, i da ta državna garancija blagovremeno 15. decembra bude uplaćena, za šta smo imali samo par dana prostora za reakciju", kazala je između ostalog ona.

Bonus video: