Marković: Dešavanja u Skupštini političko i pravno nasilje

"Marković je istakao da odluke i postupanja u kojima se ne poštuju osnovni postulati vladavine prava mogu imati dalekosežne posljedice u pogledu državnih interesa, odnosno na ukupan politički, ekonomski i bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

14650 pregleda 1380 reakcija 44 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: DPS
Sa sastanka, Foto: DPS

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković i politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović sastali su se danas sa predstavnicima ambasade SAD-a u Crnoj Gori Krisom Karberom, zamjenikom šefa misije i Luisom Giterom, šefom političkog odjeljenja sa kojima su, kako je saopšteno iz DPS-a razmijenili mišljenja o aktuelnom društveno-političkom ambijentu.

"Marković je istakao, da su po njegovom mišljenju, jučerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore eklatantan primjer narušavanja osnovnih demokratskih principa u procesu donošenja odluka od strane nove parlamentarne većine. Demokratska partija socijalista je obavijestila javnost da se radi o par-ekselans političkom i pravnom nasilju i urušavanju demokratskih institucija koje su se u prethodnim decenijama mukotrpno gradile, između ostalog, zahvaljujući i međunarodnim partnerima", kaže se u saopštenju DPS-a.

Kako dodaju u saopštenju, Marković je kazao i da je Demokratska partija socijalista dala maksimalan doprinos u procesu tranzicije vlasti, pokazujući visok nivo demokratskog kapaciteta, kao i da će u narednom periodu pažljivo pratiti postupanje nove vlasti i neće dozvoliti kršenje procedura i zakona, kao i nepoštovanje osnovnih ljudskih prava.

"Posebno je istakao da odluke i postupanja u kojima se ne poštuju osnovni postulati vladavine prava mogu imati dalekosežne posljedice u pogledu državnih interesa, odnosno na ukupan politički, ekonomski i bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Dodaju da je Kris Karber je izrazio zahvalnost da u direktnom susretu bude informisan o stavovima DPS-a povodom odluka parlamentarne većine, "kao i na detaljnom objašnjenju pravnih aspekata i nedoumica u radu Skupštine Crne Gore i drugih državnih organa. Istakao je da ambasada SAD-a ostaje privržena vrijednostima i postulatima demokratije, što podrazumijeva da u ukupnom društveno-političkom životu svi akteri moraju djelovati poštujući pravne i zakonodavne okvire".

Na kraju sastanka, kako se navodi u saopštenju, predstavnici Ambasade SAD upoznati su sa daljim aktivnostima Demokratske partije socijalista, u okviru kojih je i održavanje vanrednog Kongresa DPS-a.

Bonus video: