"Želimo da krenemo od nule u međuvladinim odnosima"

Abazović: Izručenje Marovića bi bio veliki korak, Srbija nam je u svakom smislu najbliža

Naveo je da je Crna Gora podnijela novi zahtjev za izručenje Marovića, predsjednika nekadašnje Državne zajednice Srbija i Crna Gora, dodajući da je on "optužen za najteža krivična djela" i da je "mnogo štete nanio budžetu i građanima Crne Gore"

26712 pregleda 78 reakcija 78 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović izjavio je da bi veliki korak za poboljšanje odnosa Beograda i Podgorice bilo izručenje nekadašnjeg političara Svetozara Marovića (bivši visoki funkcioner DPS), osuđenog u Crnoj Gori za krivična djela.

"Izručenje Marovića smo tražili i vjerujemo da treba da okrenemo novi list u odnosima sa Srbijom, koja nam je u svakom smislu najbliža i istorijski i tradicionalno i porodično, ali svakako i sa ostalim zemljama regiona. Mi smo nova Vlada i ne možemo da nosimo kao teret negativnosti prethodne. Želimo da krenemo od nule u međuvladinim odnosima", kazao je Abazović televiziji N1.

Naveo je da je Crna Gora podnijela novi zahtjev za izručenje Marovića, predsjednika nekadašnje Državne zajednice Srbija i Crna Gora, dodajući da je on "optužen za najteža krivična djela" i da je "mnogo štete nanio budžetu i građanima Crne Gore".

"Smatarmo primjerenim da Srbija sprovede njegovo izručenje u duhu partnerstva u i dobrih odnosa", rekao je Abazović.

Abazović, lider Građanskog pokreta URA, kazao je da smatra da ne stoji zamjerka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi boljim odnosima dvije zemlje odlučujuće doprinijelo povlačenje odluke Crne Gore o protjerivanju ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića, jer tu odluku nije donijela Vlada čiji je on potpredsjednik, nego prethodna.

"Što se tiče Božovića, ova Vlada ga nije proglasila nepoželjnom osobom, to se desilo prije nego što je ona izabrana, doduše nedjelju dana prije, ali zaista ne razumijem kako nama neko želi da svali krivicu za odluke donijete u periodu kad nismo bili na ovim funkcijama", naveo je Abazović.

Dodao je da će Crna Gora imenovati drugog ambasadora u Srbiji, jer tako želi da pošalje poruku da je nastupila nova era u odnosima dvije zemlje.

"Naša ruka je pružena i zvaničnici Srbije su više nego dobrodošli u Crnu Goru, kao što ćemo i mi, nadam se, imati priliku da budemo gosti kod njih u Beogradu", rekao je lider URA.

Povodom tenzija u Crnoj Gori oko usvajanja izmena Zakona o slobodi veroispovijesti, Abazović je kazao da to nije morao da bude prvi zakon koji će nova vladajuća većina usvojiti, ali da "svakako jeste morao da bude među prvima", s obzirom na "velike tenzije koje je izazvao prošle godine u Crnoj Gori, velike proteste i činjenicu da je to značajno uticalo i na izborne rezultate".

"U cilju stvaranja atmosfere da 2021. godina bude relaksiranija i opuštenija, smatramo se odgovornim da tu tačku sklonimo sa dnevnog reda", naveo je Abazović.

Dodao je da su izmjenama u taj Zakon ubačene norme kojim se značajno poboljšava njegov tekst i "sve vjerske zajednice dovode u ravnopravan položaj".

Naveo je da bi, da je on birao, prvi zakon koji bi usvojila nova većina bio onaj o porijeklu imovine.

Dodao je da očekuje da će taj zakon biti usvojen na proljeće i da će otvoriti put borbi protiv korupcije i kriminala.

Donedavno vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, optužio je da je u ponedjeljak "pokušala da izvrši jedan puzajući državni udar" tako što je u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) pokušala da spriječi popunjavanje upražnjenog poslaničkog mjesta.

"To je krajnje protivzakonito i protivustavno i protiv svih članova DIK biće podnijete krivične prijave. To je nešto neviđeno, ne samo u crnogorskoj demokratskoj praksi, već i u svijetu", rekao je Abazović.

On je kazao da je nova Vlada započela "demontažu sistema" smjenama na rukovodećim mjestima u sistemu bezbjednosti.

"Proces je otvoren, za 15 dana Vlada nije mogla da otvori sve stvari i promijeni ono što je 30 godina taložio jedan sistem, ali sada je polako krenula demontaža istog", naveo je Abazović.

Na pitanje da li mu prijete zbog najave obračuna sa kriminalom i korupcijom odgovario je potvrdno.

"Prijete mi, ali ne bih tu temu tretirao po principu da od sebe pravim žrtvu. Svi neka nastave da se bave aktivnostima koje misle da im nešto znače ili da će im donijeti profit. Nemoguće je tim putem da me poremete", kazao je Abazović za N1.

Povezani članci

28. Decembar 2020.

Vlada obnovila zahtjev za izručenje Marovića