Parlamentarna većina: Izglasaćemo sve zakone i staviti tačku na jeftin i prizeman pokušaj blokade države

U zajedničkom saopštenju vladajuće većine se navodi i da bi "bilo zanimljivo da predsjednik Crne Gore odgovori crnogorskoj javnosti da li je vraćao na ponovno odlučivanje na destine zakona koji su usvojene na sjednicama Skupštine Crne Gore u aprilu, maju, junu i julu ove godine"

68188 pregleda 541 reakcija 115 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Današnja odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića jeste završni čin opstrukcije opozicionih partija, pokušaja blokade institucije i sistema u cjelini, navodi se u zajedničkom saopštenju klubova poslanika Demokratski front (NSD, DNP, UCG, RP), "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija", Socijalističke narodne partije Crne Gore, "Demokratski front - PZP", "Crno na bijelo" i Prave Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju naveli su da je današnja odluka Đukanovića da vratio na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donijela Skupština na sjednici 29. decembra "predstavlja presedan u istoriji crnogorskog višepartizma".

"Ovim činom je gospodin Đukanović očito pod pritiskom destruktivnih i radikalnih struktura u svojim redovima koje se pripremaju za predstojeći Kongres, nažalost pokazao da su priče o demokratskoj tranziciji vlasti i kooperativnosti njega i opozicije samo bili jeftini marketinški trikovi. Da ne govorimo kakvu je bombu u sistemu izazvao ovakvim potezom predsjednik Crne Gore, imajući u vidu da stupanje na snagu nekoliko zakona koji uređuju pitanja rada i opšteg kolektivnog ugovora, kreditnih institucija i bankarskog sistema, fiskalizacije i drugih, jesu pitanja koja su strogo vezana za rokove i čije prolongirane može da izazove ogromne posledice po radnike, bankarski sistem i privrednike", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Đukanović "ovoga puta osim pokušaja uzimanja nadležnosti drugih grana vlasti i ulazeći u ono što nije njegov posao, pokušao da manipuliše u obrazloženju razloga za donošenje odluke".

"Tako je citirajući član 90 Poslovnika Skupštine Crne Gore, izbjegao da citira stav 4 navedenog člana koji kaže da kvorum na zahtjev 10 poslanika utvrđuje prozivkom, kako je i učinjeno. Zaboravio je i da pomene da je dopunama Poslovnika iz novembra mjeseca predviđena mogućnost učešća u radu sjednice na daljinu poslanika koji su u samoizolaciji. Gospodin Đukanović je otišao i korak dalje pokušavajući da sa pozicije predsjednika Crne Gore abolira pokušaj krađe jednog poslaničkog mandata URA-a, odnosno protivrpravno djelovanje članova DIK-a iz reda opozicionih partija, navodeći da je parlamentarna praksa da se mandat potvrđuje tek na predlog DIK-a, zaboravljajući da DIK ne utvrđuje predloge, da je DIK obavijestio Skupštinu da nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o tome ko je naredni kandidat na listi "Crno na bijelo", a da su mandate zaradile partije na izborima, da je to potvrđeno konačnim rezultatima izborima i da saglasno Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika, niko ne može suspendovati pravo izabranog predstavnika naroda koji je sledeći na izbornoj listi da započne svoj poslanički mandat ukoliko to želi".

U zajedničkom saopštenju vladajuće većine se navodi i da bi "bilo zanimljivo da predsjednik Crne Gore odgovori crnogorskoj javnosti da li je vraćao na ponovno odlučivanje na destine zakona koji su usvojene na sjednicama Skupštine Crne Gore u aprilu, maju, junu i julu ove godine".

"A na kojima je i prilikom početka i rada na sjednicama bilo prisutno 20-ak poslanika, dok je 50-ak poslanika učestvovalo putem informaciono komunikacione tehnologije, iako tadašnjim Poslovnik, od razliku od sadašnjeg, nije bila predviđena mogućnost učešća u radu sjednice na daljinu. Ovaj primjer na najplastičniji način pokazuje da se radi o planiranoj opstrukciji, pokašuju blokade institucija i sistema, i dosada u evropskim okvirma nezabilježenom načinu opstruiranja demokratske tranzicije vlasti. Međutim, mi ćemo i ovaj pokušaj opstrukcije, istovjetno kao i dva prethodna pokušaja, riješiti staloženo, demokratski i legalno. Saglasno Ustavu i drugim propisima ponovo ćemo izglasati sve zakone i staviti tačku na ovako jeftin i prizeman pokušaj blokade države, institucija, radnika, privrednika i mnogih drugih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: