URA: DPS istovremeno osuđuje i orkestrira govor mržnje i hajke

Iz URE poručili da osuđuju napade na političkog analitičara Ljubomira Filipovića i njegovu porodicu. Napomenuli da poslanice Jelušić i Zoronjić kontinuirano dobijaju prijetnje i uvrede, na koje, kako su kazali, niko iz DPS-a nikad nije reagovao niti ih je osudio

9098 pregleda 28 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Građanski pokret URA
Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA ugrožavanje bezbjednosti i prijetnje nikada, ni pod kojim okolnostima i ni prema kome neće podržati, poručili su danas iz te partije, kazavši da osuđuju napade na političkog analitičara Ljubomira Filipovića i njegovu porodicu.

Iz te partije su reagovali nakon što su iz Demokratske partije socijalista (DPS) juče naveli da je predsjednik URE i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ignorisao Filipovićeva upozorenja.

"Licemjerno je i apsurdno da DPS drži lekcije o bezbjednosti neistomišljenika i da osuđuje govor mržnje i prijetnje upućene njima, kada se, samo tokom posljednjih desetak dana, moglo utvrditi da su oni ti koji se uvijek, u nedostatku argumenata, okreću najbijednijem i najmizernijem političkom oružju – vođenju hajki i crtanju meta poslanicima i funkcionerima URE, ali i svima onima koji se usude da im se suprotstave. To su demonstrirali nedavno ispred Skupštine Crne Gore kada su svesrdno podržavali i tapšali na uvrede koje su okupljeni na protestu uzvikivali na račun potpredsjednika Vlade Crne Gore i lidera i funkcionera URE Dritana Abazovića i Filipa Adžića”, navodi se u odgovoru URE.

Istakli su da su ugrožavanje bezbjednosti i prijetnje apsolutno nedopustivi, u demokratskom i evropskom uređenju Crne Gore kakvom se stremi. "Pravo na slobodu mišljenja i govora ima svaki građanin Crne Gore, ma kome se to sviđalo ili ne sviđalo. Iz DPS-a su tokom svoje dugogodišnje vlasti pokazali šta rade najbolje - selektivno reaguju i dijele pravdu, pa im tako prijetnje onima koji im remete političke planove ne smetaju, naprotiv, podstiču javnost na njih”, kazali su iz URE.

Napomenuli su da i poslanice URE Božena Jelušić i Suada Zoronjić kontinuirano dobijaju prijetnje i uvrede, na koje, kako su kazali, niko iz DPS-a nikad nije reagovao niti ih je osudio.

Optužili su DPS da orkestrira takve napade, "koristeći se medijima koje kontroliše i svojim kvazi intelektualcima", kako bi diskreditovao i odstranio "sve one koji smetaju”.

U URI su ocijenili da iz DPS-a takvim svojim javnim nastupima i izjavama "kreiraju atmosferu linča", što, kako su kazali, ne može donijeti ništa dobro Crnoj Gori. "DPS, kao opoziciona partija, čini upravo ono što želi da prikači drugima – pokušava da destabilizuje Crnu Goru, koristeći se svim mogućim sredstvima, bez imalo skrupula i morala, samo kako bi vratio političku situaciju u pređašnje stanje. To nećemo dozvoliti”.

Iz URE su se osvrnuli i na nedavne prijetnje upućene lideru te partije Dritanu Abazoviću, napominjući da se niko od čelnika DPS-a na to nije ni osvrnuo, niti reagovao tim povodom, a da su oni koji su tada još uvijek bili na nekim od rukovodećih bezbjednosnih funkcija i kojima je to dužnost, to učinili tek nakon mnogobrojnih zahtjeva URE da ubrzaju istragu.

"Savjetujemo Ljubomiru Filipoviću da se obrati nadležnim organima kako bi se utvrdilo ko stoji iza prijetnji koje su mu upućene i ovim putem želimo da mu poručimo da, dok god URA sačivanjava vlast, neće biti potrebno da čeka i vuče za rukav nikoga od nadležnih da mu pomogne u ostvarivanju prava, kao što je to URA morala da čini tokom svih prethodnih godina i mjeseci haosa i neizvjesnosti. Ta praksa će, zajedno sa DPS-om, ispariti u političku prošlost, jer mi donosimo promjene”, zaključuju iz URE.

Bonus video: