Đukanovićeva savjetnica: Nije tačno da je potpis ukaza predsjednika protokolarnog karaktera

"Pojašnjenja radi, predsjednik ne potpisuje ukaz, kako to jednostavno predstavlja MVP, već donosi i izdaje ukaz kojim sprovodi svoju odluku da opozove ambasadora na predlog koji je utvrdila Vlada", rekla je Tamara Brajović, savjetnica predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za vanjsku politiku

78630 pregleda 356 reakcija 100 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Apsolutno nije tačno da je, kako se navodi u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova (MVP), potpis ukaza predsjednika protokolarnog karaktera, saopštila je danas Tamara Brajović, savjetnica predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za vanjsku politiku.

"To je još jedna igra riječima i skretanje pažnje sa suštine nadležnosti. Pojašnjenja radi, predsjednik ne potpisuje ukaz, kako to jednostavno predstavlja MVP, već donosi i izdaje ukaz kojim sprovodi svoju odluku da opozove ambasadora na predlog koji je utvrdila Vlada. Dakle, Vlada i MVP samo predlažu, a onaj ko predlog pretvara u konačnu formu opoziva je predsjednik", istakla je Brajović.

Ona je dodala da je MVP svjesno sopstvenog nečinjenja ili propusta, izbjeglo i da odgovori na izostanak djelovanja u skladu sa članom 7 Zakona o vanjskim poslovima.

"MVP kaže da Zakon o vanjskim poslovima ne propisuje razloge za opoziv. Tačno, kao što Zakon ne propisuje ni razloge za postavljenje ambasadora. Što ne znači da se o razlozima ne raspravlja i da se isti ne utvrđuju, a o njima obavještava onaj bez koga se predlog ne može pretvoriti u konačno djelo, a to je opet predsjednik. Kao što je predsjednik u svom obrazloženju naveo, postoji praksa prethodnih vanjskopolitičkih konsultacija na kojima se raspravljaju razlozi i za postavljenje i za opoziv šefova DKP-a. Takva praksa je poštovana u svakom prethodnom slučaju. Zašto to nije urađeno u ovom slučaju pitanje je za MVP?", rekla je Brajović.

Po njenim riječima, već postaje uobičajeno da Vlada Crne Gore, predsjednikovo poštovanje Ustava i zakona ocjenjuje i doživljava kao opstrukciju.

"Međutim, očigledno je, stvarnost pokazuje,da nova Vlada nije još shvatila da je rezultat izbora u Crnoj Gori kohabitacija i da ona funkcioniše samo ako strane sarađuju. Saradnja pretpostavlja komunikaciju i konsultacije, a to bi resoru zaduženom za vanjsku politiku i diplomatiju trebalo biti najlakše za sprovođenje. Njihove unutrašnjo-političke opservacije, koje nijesu svojstvene tom resoru, ne bih ni da komentarišem. Što se tiče pojedinačnog slučaja opoziva, koji se pominje bez navođenja preciznijih informacija, dakle opet u formi koja nije potvrda otvorene komunikacije i razmjene informacija između organa koji vrše izvršnu vlast u ovoj oblasti, iz, složićemo se, veoma važne i prijateljske zemlje, to je bilo 2018. Ono što je izostalo u reagovanju MVP, ambasador je opozvan zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju, što je inače poznata praksa u našoj diplomatiji", zaključila je Brajović.

Đukanović je juče saopštio da se nisu stekli uslovi za donošenje ukaza o opozivu ambasadora koje je predložio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je odlučio da opozove ambasadora Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš.

Bonus video: