Raspisani izbori: Kako se u Nikšiću glasalo u avgustu 2020.

Tri koalicije, “Za budućnost Crne Gore“, “Mir je naša nacija“ i “Crno na bijelo“, imale su 7.351 glas više od DPS-a i SD-a zajedno, odnosno skoro 8.400 više od DPS-a...

27209 pregleda 52 reakcija 51 komentar(a)
Nikšić, Foto: Boris Pejović
Nikšić, Foto: Boris Pejović

Redovni lokalni izbori u Nikšiću održaće se 14. marta ove godine nakon što ih je juče predsjednik države Milo Đukanović (DPS) raspisao.

U saopštenju iz njegovog kabineta se izuzev odluke navodi i da ona stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljena u “Službenom listu Crne Gore”’ i njegovom dijelu - opštinski propisi.

Državna izborna komisija i opštinske izborne komisije dužne su u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, utvrditi i objaviti izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji predviđenih izbornim zakonodavstvom.

Lokalnu vlast u Nikšiću vrši Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate Crne Gore, nakon što je opozicija bojkotovala izlazak na birališta 2017. godine. To nakon odluke tadašnje opozicije na državnom nivou da bojkotuju rad parlamenta Crne Gore koju su u međuvremenu uglavnom promijenili. DPS će u martu pokušati da povrati poljuljano povjerenje, a u tome bi im, kako su ranije tvrdili sagovornici “Vijesti” trebao pomoći Milutin Simović koji je i u decembru 2015. i u martu ove godine postavljen za koordinatora DPS-a za opštinu Nikšić. U međuvremenu taj visoki funkcioner DPS-a izabran je za predsjednika Opštine Nikšić i tu funkciju će obavljati do marta.

Na lokalne izbore 2017. su izašla 26.322. građanina. DPS je osvojio 21.104 glasa, a Socijaldemokrate (SD) 2.324, dok je nevažećih listića bilo 2.894. Na parlamentarnim izborima u avgustu ove godine biračko pravo iskoristila su 48.772 birača. Vladajuća DPS-SD koalicija osvojila je 19.588 glasova: DPS je imao više od 2.500 glasova manje u odnosu na lokalne izbore (18.542), dok je SD imao upola manje glasova u odnosu na 2017.

Tri koalicije, “Za budućnost Crne Gore“, “Mir je naša nacija“ i “Crno na bijelo“, imale su 7.351 glas više od DPS-a i SD-a zajedno, odnosno skoro 8.400 više od DPS-a...

Simović je naslijedio Veselina Grbovića, koji je otišao u penziju. Sagovornici Vijesti rekli su ranije da je izbor Simovića znak da DPS ulazi u pripremu za teške predstojeće lokalne izbore u tom gradu i da on ne može uticati na porast rejtinga partije i “nikakvo dobro ne može donijeti ni Nikšiću, ni DPS-u ”.

Iako rođeni Nikšićanin Simović je neposredno do izbora živio u Podgorici, a “preselio” se natrag prije glasanja za gradonačelnika.

Bonus video: