DPS bi da jača na “odbrani države”

Najjača opoziciona partija pokušava da dođe na pozicije nekadašnjeg LSCG

47687 pregleda 1392 reakcija 127 komentar(a)
Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, Foto: Savo Prelević

Politički događaji u Crnoj Gori posljednih sedmica, posebno oko usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti, stvorili su utisak da je Demokratska partija socijalista pokušajem opstrukcije rada Parlamenta ujedinila kritički raspoložene partije tri vladajuće koalicije i Vladu, koju su nevoljno birali.

S druge strane, do juče ljuti protivnici - DPS, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija zajedno su u borbi za “odbranu države”.

U partijama međutim imaju drugačije tumačenje događaja, pa u vladajućem savezu kažu da su izmjene propisa bile obećani cilj građanima, dok opozicija objašnjava da su njihova zajednička zalaganja da štite nacionalne interese upisana u programima DPS, SDP i SD.

Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojene su u dva i po sata nakon ponoći, 29.decembra, glasovima 41 poslanika vladajuće većine, bez prisustva opozicije. Protiv usvajanja Zakona su ispred Skupštine protestovale pristalice, kako sebe smatraju, patriotskih organizacija. Podršku su dobili od DPS-a i drugih opozicionih partija, a potpredsjednik DPS-a Duško Marković i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković su, između ostalih, lično pozdravili okupljene građane.

Podrška opozicije građanima na protestu ispred Skupštine
Podrška opozicije građanima na protestu ispred Skupštinefoto: Savo Prelević

Marković je nakon usvajanja zakona upozorio na “dubinu” opasnosti sa kojom se suočava država i naglasio da se, kako je rekao, u odsudnom trenutku moraju okupiti sve snage u jedinstveni blok za Crnu Goru.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je “Vijestima“ da DPS nije ujedinio parlamentarnu većinu u podršci Vladi, nego u podršci “napadnutoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC)”.

“Vladu podržava, iskreno, malo ko, ali se njom služe mnogi. Koalicija ZBCG je glasala za ono što je bilo prihvatljivo Crkvi, a ne političarima koji su to predlagali. Da se radilo samo o politici, i da smo mi dominantno mogli da utičemo na sudbinu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, mi bismo taj zakon suspendovali, a ne popravljali”.

Vučurović
Vučurovićfoto: Savo Prelević

Vučurović je kazao da DPS pokušava da dođe na pozicije nekadašnjeg Liberalnog saveza “a Marković oponaša njihovog lidera Slavka Perovića, i sve to izgleda komično”.

Marković je okupljene građane ispred Parlamenta pozdravio sa podignuta dva prsta koja formiraju slovo “L” - simbol nekadašnjeg LSCG.

“Prema tome, ovdje se ne radi o ujedinjenju opozicije, nego o gubitku identiteta DPS-a, i njihovom prelasku na one političke pozicije koje danas više pripadaju SDP i SD nego njima. Veliki broj glasača DPS-a ne dijeli takve stavove, i mislim da će oni već na nikšićkim izborima kazniti DPS zbog esktremističkog ponašanja”, kazao je Vučurović.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić je kazao da su ispunili predizborno obećanje da neće biti povlačenja već izmjena i dopuna Zakona: “Ono što smo obećali, to smo i uradili...I druge dvije koalicije koje čine parlamentarnu većinu su ovaj postupak, kao svoj prioritet, navodile u preizbornom periodu, zbog čega se i krenulo u realizaciju izmjena i dopuna”.

Radovanić je istakao da u usvojenom tekstu ne postoji ništa što ugrožava vitalne državne interese. “Već suprotno, pretpostavka ovakvog, korigovanog zakonskog rješenja jeste da sve vjerske zajednice imaju jednak tretman i da sve one budu dio jedinstvenog pravnog okvira države Crne Gore”, objašnjava.

U prilog tome su, kako je kazao, i amandmani koje su poslanici kluba Crno na bijelo podnijeli a koji su postali sastavni dio Zakona. U njima piše da su sve vjerske zajednice, bez obzira na njihovo sjedište, dužne da funkcionišu u okviru pravnog sistema i poštuju suverinitet i integritet Crne Gore.

Radovanić
Radovanićfoto: Savo Prelević

Radovanić je ocijenio da su u danu skupštinskog zasjedanja, DPS, ali i SDP i SD pokušale da, igrajući na iskrenu emociju građana, prikupe sitne i vrlo jeftine političke poene:

“Da njihovim manipulacijama nema kraja dokazali su još jednom svjesno zloupotrebljavajući Državnu izbornu komisiju. Situacija kojoj smo svjedočili da se jednoj listi ne potvrdi mandat koji je legitimno ostvaren shodno izbornom rezultatu presedan je koji ne pamti politička i pravna teorija”.

DPS je na djelu pokazala, navodi on, da zarad političkog interesa, za njih pravo i zakoni ne važe i po cijenu toga da se uđe u grubo kršenje izbornih odredbi i zakona.

“Međutim, pokušaj tihog državnog udara na pravni sistem države nije uspio. Sada, nakon izglasavanja izmjena i dopuna imamo situaciju da su vjerske zajednice izmještene sa terena političke arene i stavljene u pravni okvir, gdje i, prirodno, treba da budu”.

Predstavnici opozicije tvrde drugačije. Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da je parlamentarnu većinu još prije izbora ujedinila SPC, “koja je finalno i formirala vladu u manastiru Ostrog, okupivši konstituente nove većine, radi formiranja prve klerikalne vlade u modernoj crnogorskoj istoriji”.

“SPC je, takođe, primorala parlamentarnu većinu da prekrši Poslovnik i Zakon o izboru odbornika i poslanika, samo da bi, pa makar i bez kvoruma, a kasnije čak i bez 41 poslanika, izglasali zakon u dva sata poslije ponoći, za šta su optuživali bivšu većinu, svojevremeno”.

Vlast ujedinila crkva: Rakočević
Vlast ujedinila crkva: Rakočevićfoto: Savo Prelević

On smatra da će se o svim zakonima “koji su bili predmet dnevnog reda na sjednici bez kvoruma i bez većine”, voditi rasprava u Skupštini, na legalnoj sjednici, kad se za to obezbijedi kvorum.

Rakočević je “Vijestima” kazao da SD i SDP, kao i Bošnjačka stranka i albanske parlamentarne partije imaju svoj subjektivitet i nijesu ujedinjene sa DPS-om, već u njihovim programima stoji upisana spremnost da poštuju vladavinu prava i da štite nacionalne interese.

“Dosljedno to rade od svog formiranja, tako da ne treba nikog da čudi što ukazuju građanima na političke odluke nove većine, kojim se unižava državno dostojanstvo i krši Ustav i krše zakoni Crne Gore. Ukazivali su i na anomalije u ponašanju DPS-a u ranijem političkom djelovanju, kada su smatrali da za to ima razloga, što im i daje legitimitet da ukažu na neodgovornost i nelegalnost radnji nove većine”.

Zeković: Mučno je gledati Ivanovića i Gvozdenovića, ali nova vlast čini veliku štetu

Član Predsjedništva SDP Bojan Zeković kazao je da je po prvom potezu najlakše vidjeti ko je ujedinio parlamentarnu većinu: “Da ih je ujedinio DPS… prvi zakon koji bismo imali u parlamentu bio bi Zakon o porijeklu imovine, ali kako ih je ujedinila SPC, prvi zakon koji je usvojen po hitnom postupku ima cilj da se imovina sa države prenese na SPC i za SPC obezbijedi pravo da budu iznad države, jer je Crna Gora jedina država u kojoj se ne moraju ni registrovati”.

Zeković
Zekovićfoto: Privatna arhiva

“Ne predstavlja jedinstvo sa nekim činjenicama da i jedni i drugi kritikujete loše pojave.Ne mislite valjda da treba da ćutimo na štetu zbog toga što je kritikuje i DPS, pa to je upravo bila teza DPS-a, i oni su nam zamjerali kako možemo da se protiv korupcije borimo zajedno sa ostatkom opozicije, uključujući DF. To što je mučno gledati Ivanovića, Gvozdenovića i slične kako se pokušavaju ubaciti u borbu za zaštitu države koju su izjedali iznutra, ne može da sakrije grubu prevaru koju sprovodi URA i biti izgovor za svu štetu koju prave od glasanja zakona do postavljenja “eksperata” - Jočić, Vukšić. DPS je sa vlasti otišao sa debelim razlogom, ali da SDP danas govori o velikoj šteti koju čini nova vlast,” rekao je on za Vijesti.

Perović: SDP i SD se opet približavaju

Izvršna direktorica Monitora Milena Perović ocijenila je za “Vijesti” da jedno od objašnjenja prihvatanja parlamentarne većine ovog zakonskog rješenja bez riječi, može biti odnos prema prethodnoj vlasti, odnosno njenom višedecenijskom manipulisanju identitetskim pitanjima. “Bez ozbira, nije dobro da odnos prema DPS -u postane jedina mjera sagledavanja novih procesa”, kazala je Perović.

Perović
Perovićfoto: Savo Prelević

Ona je istakla da je parlamentarna većina podržala izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti bez kritika, “a prostora za kritike je bilo”. “Od toga da javne rasprave o izmjenama nije bilo, da zakon ima ‘problem ustavnosti’ kako je konstatovala URA, te da se donosio na prečac, u tenzičnoj atmosferi. Zakonom se vjerske zajednice, iako predlagači tvrde da su ‘jednake’, ipak razlikuju na evidentirane i registrovane, a objašnjenje zašto i o čemu se tu radi, nijesmo čuli. Niti je iko u parlamentu pitao. Takođe, Vlada je u konsultacijama diskriminisala vjerske zajednice, jer nije sa svima razgovarala”.

Vidi se, kaže ona, da se SDP i Socijaldemokrate (SD) opet približavaju na tački spajanja “odbrana države”.

Nije dobro da odnos prema DPS -u postane jedina mjera sagledavanja novih procesa”, kazala je ona.

Bonus video: