Bošković: Okanite se populizma i zasučite rukave

Poslanik DPS-a je upitao ministarku odbrane da li je opredijeljena lokacija za budući poligon Vojske, te da li je Sinjajevina opet aktuelna

18788 pregleda 114 reakcija 117 komentar(a)
Bošković, Foto: Boris Pejović
Bošković, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske partije socijalista i bivši ministar odbrane, Predrag Bošković, poručio je aktuelnoj ministarki odbrane Oliveri Injac da se "okane populizma", kazavši da je sistem koji Injac predstavlja najuređeniji i da ga ona "površnim pristupom" samo može unazaditi.

Bošković je kazao da je uprkos opširnom intervjuu koji je Injac dala za "Vijesti" ostalo mnogo nejasnih pitanja.

Pitao je, između ostalog, o kakvom vraćanju povjerenja u instituciju se govori kada je Vojska Crne Gore u posljednje četiri godine ubjedljivo prva po povjerenju među građanima, ili je to, kako je kazao, samo još jedna populistička priča.

"Da li je u pitanju racionalizacija ili revanšizam ako se ukine jedno mjesto u vojno - diplomatskom predstavništvu, a sa druge strane se bez izmjene sistematizacije odlukom Vlade postave dva državna sekretara", naveo je Bošković na Tviteru.

Pitao je i na osnovu koje funkcionalne analize se govori o predimenzioniranosti VCG i nepovoljnoj formacijskoj strukturi. "Ko je radio tu analizu i kada je ona usvojena, na kojoj sjednici Vlade? Ili je opet u pitanju populizam od kojeg Vaši spoljni savjetnici ne mogu da pobjegnu", dodao je poslanik DPS-a.

Upitao je i koji su zakoni i procedure prekršeni u prethodnom periodu. "Ili se procedure sa Vaše strane krše, kada se direktno kršeći Ustav profesionalno vojno lice postavlja za državnog sekretara MO, odlukom Vlade", dodao je Bošković.

Injac je upitao i da li je opredijeljena lokacija za budući poligon VCG, te da li je Sinjajevina opet aktuelna, pošto se, kako je kazao, to iz intervjua ministarke ne može zaključiti.

"Okanite se populizma i zasučite rukave. Ostavljeno je toliko uloženog i urađenog, po zakonu i procedurama, uz poštovanje Ustava. Sistem koji predstavljate je najuređeniji sistem, a ovakvim površnim pristupom samo ga možete unazaditi", kazao je Bošković.

Ministarki je poručio da "čita dokumenta koja ima" i koja su joj ostavljena, te da konsultuje "ljude iz sistema, a ne van njega".

"Da to činite, znali biste, između ostalog, da nije ugovoren remont druge raketne topovnjače. Znali biste da je institucija koju predstavljate institucija od najvećeg povjerenja u dužem vremenskom periodu, znali biste da su za Sinjajevinu sprovedene sve procedure i sa partnerima domaćim i stranim sve to potvrđeno. Znali biste da se aktivno profesionalno vojno lice ne može postaviti ni na jednu funkciju odlukom Vlade, znali biste da šefa kabineta ne možete postaviti odlukom Vlade, znali biste da pitanje formacije VCG je pitanje strategijskih dokumenata, a ne nekog razgovora uz kafu i slično", zaključio je Bošković u objavi na Tviteru.

Bonus video: