"premijer svoju čestitku pokušao da sakrije"

Husović: Čestitati neustavni praznik je uvreda i za sve Bošnjake, Hrvate koji žive u Crnoj Gori

"Ipak, Krivokapić se potrudio da njegova čestitka protivustavnog praznika, ipak dovoljno odjekne u "srpskom svetu", kako bi na taj način osnažio svoje poljuljane pozicije u toj imperijalističkoj tvorevini osmišljenoj u glavama sljedbenika nacional-šovinističke ideologije Mladića, Karadžića i ostalih ratnih zločinaca"

11440 pregleda 135 reakcija 135 komentar(a)
Husović, Foto: DPS
Husović, Foto: DPS

Zdravko Krivokapić je, čestitao takozvani "Dan Republike Srpske", uprkos činjenici da je 2015. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, zakon kojim je 9. januar označen kao praznik, proglasio neustavnim, a da ga je Venecijanska komisija označila kao "diskriminatorski", između ostalog jer Bošnjaci i Hrvati smatraju da je tog dana započelo etničko čišćenje i ratno razaranje, saopštio je danas Mehmed Husović, predsjednik Opšinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Rožaje.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović saopštila je na jučerašnjoj pres konferenciji da joj je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić u telefonskom razgovoru čestitao "sve naše praznike".

"Vjerujemo da je Krivokapić znao da je povod za ovakvu odluku Ustavnog suda taj što je tog datuma, dakle 9. januara 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”, a da su na čelu te samoproglašene Republike bila lica koja su kasnije osuđena za ratne zločine pred Haškim sudom: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik", istakao je Husović.

On je dodao da je "premijer svoju čestitku pokušao da sakrije od domaće, ali i međunarodne javnosti".

"Čestitati neustavni praznik, koji dva konstitutivna naroda smatraju sramnim datumom, zaista je uvreda za Federaciju Bosne i Hercegovine, njene građane ali i za sve Bošnjake, Hrvate koji žive u Crnoj Gori. Ipak, Krivokapić se potrudio da njegova čestitka protivustavnog praznika, ipak dovoljno odjekne u "srpskom svetu", kako bi na taj način osnažio svoje poljuljane pozicije u toj imperijalističkoj tvorevini osmišljenoj u glavama sljedbenika nacional-šovinističke ideologije Mladića, Karadžića i ostalih ratnih zločinaca", zaključio je Husović.