Medojević: Glasaću za zakone koje je Đukanović vratio

Medojević ističe da nije dobio prijavu koju je, navodno, ministar Spajić podnio protiv njega, a to potvrdio i premijer Zdravko Krivokapić...

81373 pregleda 2388 reakcija 232 komentar(a)
Za te zakone već sam glasao: Medojević, Foto: Boris Pejović
Za te zakone već sam glasao: Medojević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Pokreta za promjene i poslanik u Skupštini Nebojša Medojević glasaće za sve zakone koji budu na dnevnom redu sjednice zakazane za 20. januara, kada bi trebalo ponovo da se odlučuje o ranije usvojenim zakonima koje je odbio da potpiše predsjednik Milo Đukanović.

Set zakona usvojen je 29. decembra prošle godine, a Đukanović je odbio da potpišu ukaz o proglašenju i time ih je vratio Skupštini...

Medojević je za “Vijesti” objasnio da kada je 5. januara kazao da neće glasati ni za jedan zakon dok ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ne podnese ostavku, mislio na zakone koje će predložiti Vlada.

Ističe da još do njega nije došla prijava koju je, navodno, Spajić podnio, a to potvrdio i premijer Zdravko Krivokapić.

“Ja sam za sve zakone koji su ponovo na glasanju, zbog odbijanja Đukanovića da ih potpiše, već glasao. Tako da se moja izjava ne odnosi na te zakone koje sam već glasao. Moja izjava da neću glasati zakone koje predloži Vlada je reakcija na izjavu Krivokapića datu na TV Nikšić da je ministar Milojko Spajić podnio krivičnu prijavu protiv mene, zbog mojih javnih kritika, protivustavnog, protivzakonitog, tajnog i netransparentnog zaduživanja. Ja ni moj advokat još nijesmo dobili tu prijavu, pa ne znamo da li se možda premijer ponovo zbunio ili nešto pogrešno shvatio”, rekao je Medojević.

Ministarstvo finansija emitovalo je 9. decembra državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini.

Medojević je podsjetio da će podnijeti ostavku nakon rasprave o budžetu za 2021.

“Nažalost, zbog nesposobnosti Vlade da to uradi u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, oni su raspravu o budžetu pomjerili za mart. Možda su i htjeli da pobjegnu od suočavanja sa mnom”.

Dodao je i da će podržati zahtjev opozicije na čelu sa Demokratkom partijom socijalista za parlamentarnim anketnim odborom za raspravu oko zaduženja i da će učestvovati u njemu.

Medojević je jedan od najvećih kritičara nove vlasti, posebno kada je riječ o posljednjem zaduženju Vlade...

Đukanović je vratio na ponovno odlučivanje Zakon o izmjeni Zakona o radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Odbijajući da potpiše ukaz o proglašenju zakona donijetih 29. decembra, Đukanović je saopštio da su usvojeni protivno Poslovniku Skupštine, jer je poslanica Maja Vukićević (Demokratski front) glasala onlajn, a da se prije toga nije utvrdio kvorum adekvatnom primjenom elektronskog sistema.

Đukanović je ukazao i na “otvoreno pravno pitanje” konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na, kako je naveo, većinski donesenu negativnu odluku Državne izborne komisije da se Adžiću ne potvrdi mandat.

Nepotpisivanjem ukaza o proglašenju Zakona o radu radnička prava su ugrožena, jer nije produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora do kraja godine. Nakon 7. januara, važi samo osnovni dio radničkih prava predviđen Zakonom o radu, ali je i njihova detaljnija razrada predviđena OKU, tako da je politizacijom ovog spora doveden u pitanje cijeli sistem radnog prava...

Bonus video: