Izborni zakon nema većinu

DF i Ujedinjena Crna Gora neće obezbijediti dvotrećinsku podršku za usvajanje izmjena Zakona o izboru poslanika
55 pregleda 14 komentar(a)
Demorkatski front, DF, Foto: Boris Pejović
Demorkatski front, DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2017. 07:18h

Izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika koje je parlamentu predložila Radna grupa za sprovođenje preporuka OEBS-a neće biti usvojene jer ih neće podržati opozicioni poslanici koji su se vratili u Skupštinu.

Za usvajanje izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika potrebna je dvotrećinska većina, a poslanici Demokratskog fronta (DF) i Ujedinjene Crne Gore kazali su “Vijestima” da su predložene izmjene “kozmetičke” i da ne mijenjaju uslove za odražavanje izbora.

Vladajuća većina ima potreban broj glasova da usvoji predložene izmjene u Zakonu o elektronskim medijima, Zakonu o finansiranju političkih subjekata, kao, Zakon o biračkom spisku i Zakon o registrima boravišta i prebivališta.

“To su samo kozmetičke izmjene, nema suštinskih promjena, ne pada nam na pamet da to podržimo”, kazao je za “Vijesti” šef poslaničkog kluba DF-a Milutin Đukanović.

O izmjenama izbornih zakona trebalo bi da se glasa do kraja nedjelje. Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović smatra da su predložene izmjene samo “šminkanje”.

“Ono što je predloženo od strane Radne grupe, koja je svakako krnja zbog toga što u njoj nije bilo opozicionih predstavnika, zaista je smiješno”, kazao je Danilović.

On tvrdi da je Radna grupa predložila izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kako bi OEBS-u i međunarodnim adresama predstavila da nije problem do vlasti već do opozicije koja ne želi da obezbijedi većinu.

“Siguran sam da to što su predložili u dijelu zakona koji ne traže dvotrećinsku većinu mogu izglasati, a to ne znači da su preporuke OEBS-a usvojene. I da jesu to ne znači da ćemo imati bolji zakon. Naprotiv, vidjeli smo da se sve radi u posljednjem trenutku i da će predmet poslaničke pažnje biti negdje neposredno pred Novu godinu. Time žele da dobiju podršku međunarodne zajednice za buduće izborne procese”, kazao je Danilović.

On navodi da opozicija mora da bude složna i saopšti kako su to kozmetičke promjene koje ne donose nikakav novi kvalitet.Kad je u pitanju predlog izmjena u biračkom spisku, dodaje Danilović, radi se o “potpuno nestručnom i nekompetentnom predlogu”.

“Kad se radi o Zakonu o prebivalištu i boravištu, jasno je da čak i preporuke NVO nisu ispoštovane. Jedini način da dođemo do promjena je terenska provjera prebivališta, a o tome nema ni riječi”, kazao je on.

Danilović navodi da je smiješno da je i dalje obavezno prijaviti prebivalište, ali ne i odjaviti. “To je ostavljanje prostora za manipulaciju, koja nije mala već suštinska i proizvodi fantom birače. Radna grupa nije uradila ništa, a nisam ni očekivao da će uraditi jer je to samo pokušaj da se makar kozmetički izađe u susret onome što od nas traži OEBS”, rekao je Danilović.

Radna grupa za sprovođenje preporuka OEBS-a je, između ostalog, predložila da izborne liste dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) privremene izvještaje o troškovima kampanje najkasnije pet dana prije održavanja izbora, da se biračima omogući da potpisom podrže više od jedne liste, što je ranije bilo zabranjeno.

Takođe je predloženo da se opunomoćenim predstavnicima partija u opštinskim izbornim komisijama oduzme pravo odlučivanja, da svaki treći kandidat na izbornim listama bude žena, te da se trajanje predizborne kampanje ograniči na 30 dana.

Uslova za fer izbore nema bez direktnih pregovora sa vlastima

Danilović je kazao da se uslovi za poštene i fer izbore mogu stvoriti jedino u direktnom kontatku vlasti i opozicije. Stav Ujedinjene Crne Gore je, kaže on, čak i kod zahtjeva OEBS-a vrlo kritičan. “Smatramo da njihovi stručnjaci ne razumiju kompleksnost problema i da su njihove preporuke blage. I tako blage su samo dijelom uvažene od Radne grupe,tek toliko da se dobije prelazna ocjena. Samo opozicija i vlast u direktnoj komunikaciji i direktnom kontaktu mogu se dogovoriti o tom minimum neophodnih zakonskih promjena u setu izbornih zakona koji je dovoljan da se bez ustezanja izađe na prve poštene i fer izbore. Ovoga puta tu nema ni riječi o stvaranju poštenih preduslova jer vrijeme je pokazalo da su neka rješenja davno prevaziđena”, rekao je Danilović.

Bonus video: