„Penzioner ” upravlja sudom i zapošljava saradnike

Šarkinoviću još 5. januara po sili zakona prestala funkcija. U sud primljeno dvoje novih službenika, sekretarka suda odbila da potpiše rješenja kao nezakonita. Šefovi opozicionih klubova u Skupštini podnijeli Ustavnom sudu predloge za ocjenu ustavnosti odluka donesenih na sjednici 29. decembra

42832 pregleda 248 reakcija 38 komentar(a)
Hamdija Šarkinović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Hamdija Šarkinović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Najstariji sudija Ustavnog suda (US) Hamdija Šarkinović rukovodi sudom iako je 5. januara ove godine stekao uslove za starosnu penziju i trebalo je automatski da mu prestane funkcija, što je “Vijestima” potvrđeno i iz Skupštine Crne Gore.

Umjesto toga, on je nastavio da radi i 11. januara je, kao najstariji sudija koji rukovodi sudom, potpisao odluku o izboru predsjednika US Budimira Šćepanovića koja je donijeta još 28. decembra. Odluka još nije objavljena u “Službenom listu” pa Šćepanović nije mogao da preuzme novu dužnost, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Iz Ustavnog suda nijesu odgovorili na pitanja o tome zašto Šarkinović nije ranije potpisao odluku i zbog čega nije napustio radno mjesto ako mu je istakla funkcija sudije.

Skupština treba formalno da konstatuje njegovo penzionisanje, ali to nije preduslov za povlačenje sa mjesta sudije. U Ustavu Crne Gore piše da “sudiji prestaje funkcija ako to sam zatraži, kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju i ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora”.

“Prije šest mjeseci Ustavni sud je obavijestio Ustavni odbor Skupštine o tome da za dvoje sudija US po sili zakona prestaje mandat početkom ove godine zbog odlaska u penziju. Skupština treba da konstatuje prestanak mandata sudiji Šarkinoviću, kojem mandat prestao 5. januara, znači već je prestao ove godine po sili zakona zbog odlaska u penziju. Sudiji Mevlidi Muratović 9. februara ističe mandat iz istog razloga”, rekla je “Vijestima” predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić.

Simonida Kordić
Simonida Kordićfoto: Filip Roganović

Umjesto odlaska u penziju Šarkinović i dalje rukovodi sudom, a u periodu od kako je preuzeo tu funkciju on je zaposlio i dvoje novih službenika, rečeno je “VIjestima”.

On je na period od pola godine primio za savjetnika bivšeg predsjednika Opštine Plav Orhana Šahmanovića, kao i profesoricu engleskog jezika, koja je, kako je rečeno “Vijestima”, njemu i sudiji Dragoljubu Draškovću ranije držala časove.

Šahmanović je potvrdio “Vijestima” da je primljen na ugovor koji važi šest mjeseci i kazao da ne zna da je to pravno sporno. On je ranije bio funkcioner DPS i Bošnjačke stranke, ali već nekoliko godina nije politički aktivan.

Prema informacijama “Vijesti”, sekretarka Ustavnog suda odbila je da potpiše odluku o angažmanu dvoje službenika jer je nezakonita, pa je to učinio sudija Šarkinović. On za “Vijesti” nije htio da odgovori na pitanja u vezi sa tim.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Skupštini Momo Koprivica rekao je da u slučaju da Šarkinović nije ovlašćen da potpiše ugovor o radu, on čini krivično djelo zloupotrebe službenog pečata.

“To bi bila zloupotreba službe položaja, odnosno prekoračenje službenog položaja radi pribavljanja koristi za sebe i drugo lice”, objasnio je sagovornik “Vijestima”. Dodao je da Šarkinović nevršenjem svojih dužnosti ulazi u zonu pravne odgovornosti.

Koprivica
Koprivicafoto: Luka Zeković

Godinu dana je u US v.d stanje. Nakon što početkom prošle godine sudije nijesu izabrale predsjednika, sutkinja Desanka Lopičić je bila izabrana na nepostojeću funkciju - predsjedavajuće sutkinje. Šarkinović koji je tada glasao za njen izbor se međutim predomislio, pa je podržao predlog kolega iz US i krajem godine je donijeta odluka da je funkcija Lopičić bila nezakonita i neustavna. Nakon toga je on preuzeo rukovođenje sudom kao najstariji sudija, sa obavezom da u roku od mjesec dana organizuje izbor predsjednika suda. On je to i sproveo pa je Budimir Šćepanović izabran 28. decembra 2020.

Kordić: U toku pripreme za izbor dvoje sudija

Predsjednica Ustavnog odbora Skupštine Simonida Kordić rekla je da su u toku priprema za zakazaivanje sjednice u vezi konkursa za izbor dvoje sudija US.

“Ustavni odbor je u zakonom propisanom rokovima preuzeo sve aktivnosti za raspisivanje konkursa za sudije US i naravno pribavljene su prijave sa pratećom dokumentacijom. Ja ću svakako obaviti relevantne konsultacije vezane za zasjedanje odbora koji treba da da preporuke Skupštini za izbor Ustavnog suda. Ne mogu precizirati kada će se održati sjednica Odbora, jer prije toga bi trebalo da se održe konsultacije i niz aktivnosti. Ono što je rokovima limitirano to je odrađeno, a to je konkurs, prikupljene prijave i sada nastavljamo dalje aktivnosti, razgovor sa kandidatima, konsultacije za taj izbor sa parlamentom”, objasnila je ona “Vijestima”. Na konkurs za mjesta dvoje sudije US se javilo 15 kandidata.

Bonus video: