Niko se ne javlja da zamijeni Medenicu

I ranije, tokom brojnih konkursa na važnim pozicijama u pravosuđu, kandidati su čekali posljednji dan kako bi dostavili prijavu Sudskom savjetu

27474 pregleda 207 reakcija 54 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović

Dva dana prije kraja javnog konkursa - još niko nije podnio kandidaturu na oglas Sudskog savjeta kako bi zamijenio Vesnu Medenicu na čelnoj poziciji Vrhovnog suda.

“Vijestima” je u Sekretarijatu Sudskog savjeta potvrđeno da kandidatura još nema...

“Shodno zakonu popunjene i potpisane prijave kandidata se podnose Sudskom savjetu u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa. Do danas ovom organu nije pristigla nijedna prijava”, odgovoreno je juče iz Sekretarijata Sudskog savjeta, koji je 31. decembra 2020. godine, dan nakon odlaska Vesne Medenice, raspisao javni konkurs.

I ranije, tokom brojnih konkursa na važnim pozicijama u pravosuđu, kandidati su čekali posljednji dan kako bi dostavili prijavu Sudskom savjetu.

Ko će zamijeniti Vesnu Medenicu, koja 13 godina bila na čelnoj pozici u pravosuđu, od velike je važnosti za cijeli sudski sistem, koji su protekle gotovo dvije godine obilježili sporni neustavni izbori na tri ili više mandata na čelnim pozicijama unutar pravosuđa.

Za predsjednika Vrhovnog suda može biti biran kandidat koji ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima... Nakon okončanja konkursa, Sudski savjet je dužan da sačini listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor i taj spisak dostavlja se Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja razgovora sa prijavljenim kandidatima.

Nakon intervjua na nekoj od opštih sjednica Vrhovnog suda - tajnim glasanjem utvrđuje se predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Izbor najboljeg kandidata mora imati jasno obrazloženje, nakon čega se dostavlja Sudskom savjetu koji obavlja novi intervju. “Sudski savjet, na osnovu obavljenog intervjua i predloga, donosi odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda”, piše u Zakonu o sudskom savjetu i sudijama.

I Šćepanović podnio ostavku

Osim za čelnu poziciju u pravosuđu, u toku su i izbori za predsjednika osnovnih sudova u Plavu i Kotoru, nakon odlaska Hilmije Sujkovića i Branka Vučkovića, koji su nezakonito trošili treći, odnosno, osmi mandat na tim pozicijama.

“Do sada niko zvanično nije podnosio prijave ni za ta dva mjesta”, piše u odgovoru Sekretarijata Sudskog savjeta.

Sudski savjet ovih dana raspisaće i javni konkurs za izbor i predsjednika Osnovnog suda u Baru jer je dosadašnji šef tog suda Goran Šćepanović podnio ostavku na tu funkciju pošto je i on nezakonito koristio 3. mandat.

“Tačno je da je Goran Šćepanović, predsjednik Osnovnog suda u Baru, 12. januara 2021. godine, podnio ostavku Sudskom savjetu na tu funkciju”, piše u odgovoru “Vijestima”.