Šarkinović: Dok se odluka ne objavi, ja sam predsjednik

"Ustavni sud radi redovne poslove i nije u nikakvom haosu"

11751 pregleda 33 reakcija 26 komentar(a)
Hamdija Šarkinović, Foto: Ustavni sud
Hamdija Šarkinović, Foto: Ustavni sud

Povodom teksta "Šarkinović neće u penziju, već zapošljava saradnike" objavljenog u “Vijestima” 13.1.2021, reagovao je vršilac dužnosti predsjednika Ustavnog suda Hamdija Šarkinović.

U reagovanju se navodi:

"Prvo, i osnovno, Ustavni sud radi redovne poslove i nije u nikakvom haosu, a u današnjem članku je dato toliko kontradiktornosti i neistina, da ih radi javnosti moram demantovati. Istina je sljedeća:

1) Odluku o izboru predsjednika Ustavnog suda sam potpisao i dostavljena je „Službenom listu Crne Gore“ radi objavljivanja i sve dok se ista ne objavi, ja sam saglasno odredbama člana 22. st. 3. Zakona o Ustavnom sudu, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore.

2) Sve dok Skupština Crne Gore odlukom ne utvrdi prestanak mandata, sudija zakonito obavlja funkciju, što je slučaj u konkretnoj situaciji, te ja vršim i funkciju predsjednika i sudije Ustavnog suda u skladu sa Ustavom i Zakonom.

3) Kada će Skupština Crne Gore utvrditi prestanak mandata i odrediti da funkciju sudije obavljam do izbora novog sudije, radi nesmetanog funkcionisanja Ustavnog suda kao organa koji je pozvan da štiti ustavnost i zakonitost, onemogući eventualnu blokadu rada Ustavnog suda, nije u mojoj nadležnosti.

4) Prijem dva savjetnika na određeno vrijeme izvršio sam u skladu sa Zakonom i sa ustaljenom praksom Ustavnog suda, a rješenja o zasnivanju radnog odnosa je ovlašćen da donese predsjednik Ustavnog suda i niko drugi”.

Odgovor urednika/novinara biće objavljen sjutra

Bonus video: