predsjednik crne gore

Đukanović mogao koristiti avion jer je prvo išao na sastanak

U odluci se navodi da predsjednik nije prekršio član Zakona “na način da je u toku obavljanja funkcije vršio protivpravni uticaj u cilju sticanja materijalne i nematerijalne korist, upotrebom aviona kojim raspolaže Vlada 29. decembra 2019. i 9. i 10. januara 2020. godine čime bi javni interes podredio privatnom”

22449 pregleda 107 reakcija 85 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije time što je koristio Vladin avion za letove do Pariza.

U odluci se navodi da on nije prekršio član Zakona “na način da je u toku obavljanja funkcije vršio protivpravni uticaj u cilju sticanja materijalne i nematerijalne korist, upotrebom aviona kojim raspolaže Vlada 29. decembra 2019. i 9. i 10. januara 2020. godine čime bi javni interes podredio privatnom”.

Đukanović je naveo da je zbog službenih obaveza u Parizu 29. decembra koristio Vladin avion “kao i da javnost o navedenom nije obaviještena iz razloga što su u pitanju sastanci sa odgovarajućim stepenom tajnosti”, da je po završetku poslovnih obaveza o svom trošku otputovao redovnom linijom u SAD, dok se po povratku iz SAD 10. januara 2020. godine iz Pariza za Podgoricu vratio avionom kojim raspolaže Vlada.

Nadalje je istakao da je mogućnost korišćenja Vladinog aviona propisana Uputstvom o uslovima i načinu korišćenja aviona, koju je i iskoristio usljed poslovnih obaveza koje je imao u francuskoj prijestonici, te da je pred Specijalnim državnim tužiocem vođen postupak u kojem je odbačena krivična prijava protiv njega jer nema elemenata krivične odgovornosti.

Krivičnu prijavu podnio je MANS zbog sumnje da je on za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade na putu do Majamija, gdje je boravio za vrijeme praznika.

Preporučujemo za Vas