Vaše odluke same govore

Sudija Hamdija Šarkinović ignorisao je pitanja u vezi sa sticanjem uslova za penziju i nezakonitog zapošljavanja dva saradnika, a nakon toga je poslao reagovanje u kome je optužio “Vijesti” da pišu neistine

6174 pregleda 11 komentar(a)
Šarkinović, Foto: Ustavni sud
Šarkinović, Foto: Ustavni sud

U pravno uređenoj državi ne bih se usudila da kao laik i nepravnik polemišem sa sudijom Ustavnog suda, ali u državi gdje se krše Ustavne norme i Zakon o Ustavnom sudu, odluke prilagođavaju DPS-u i tajno dele stanovi i krediti sudijama i tužiocima, sebi dajem takvo pravo.

Sudija Hamdija Šarkinović ignorisao je pitanja u vezi sa sticanjem uslova za penziju i nezakonitog zapošljavanja dva saradnika, a nakon toga je poslao reagovanje u kome je optužio “Vijesti” da pišu neistine. Koliko se on drži istine, Ustava i Zakona o Ustavnom sudu govori najpre činjenica da je početkom 2020. godine podržao izbor koleginice na nepostojeću funkciju i ignorisao Zakon o Ustavnom sudu u kome piše da u slučaju da nema predsjednika, sudom rukovodi najstariji sudija. Poslije nekoliko mjeseci predomislio se i glasao da je sutkinja nezakonito na mjestu predsjedavajućeg sudije, čime je on preuzeo dužnost.

Nakon što je sudija Budimir Šćepanović izabran 28. decembra za predsjednika Ustavnog suda, sudiji Šarkinoviću trebalo je desetak dana da potpiše tu odluku (11. januara) kako bi ona bila objavljena u “Službenom listu” i počela da važi danom objave (13. januar).

Kada je u pitanju sticanje uslova za penziju, kontaktirala sam više pravnika koji su rekli da je relevantna ustavna odredba da sudiji prestaje mandat danom sticanja uslova za starosnu penziju (5. januar 2021.) To je potvrdila i predsjednica Ustavnog odbora Skupštine Simonida Kordić u izjavi “Vijestima”. Na kraju, sudija je primio dvoje saradnika mimo konkursa Uprave za kadrove ili eventualno njenog odobrenja i potpisao nezakonitu odluku, iako su mu stručna lica iz Ustavnog suda skrenula pažnju da krši proceduru i zakon.

Mila Radulović, novinarka/urednica

Bonus video: