BS: Politikom revanšizma produbljuju podjele u društvu

“Kada je Bošnjacima u Crnoj Gori upućena nedvosmislena poruka da će biti tretirani kao građani drugog reda, što se potvrđuje iz dana u dan”, naveli su iz BS-a

4228 pregleda 47 reakcija 48 komentar(a)
BS, Foto: Bošnjačka stranka
BS, Foto: Bošnjačka stranka

Nova izvršna vlast će politikom revanšizma i tjeranjem Bošnjaka i pripadnika drugih manjinskih naroda iz institucija sistema produbiti podjele u društvu, ocijenili su iz Bošnjačke stranke (BS)

Iz te stranke su osudili “revanšističku” politiku nove Vlade koja je, kako su rekli, usmjerenu prema političkim neistomišljenicima, kao i prema Bošnjacima i pripadnicima drugih manjinskih naroda.

“Upozoravamo da nova izvršna vlast politikom revanšizma i tjeranjem Bošnjaka iz institucija sistema produbiti podjele u društvu”, kazali su iz BS-a.

Iz te stranke su pozvali međunarodne organizacije, ambasade, nevladin sektor, ostale subjekte i sve građane Crne Gore “da podignu glas” i doprinesu u pokušaju očuvanja Crne Gore kao građanske i multietničke države.

U BS-u smatraju da su pravci djelovanja Vlade jasni od dana njenog formiranja.

“Kada je Bošnjacima u Crnoj Gori upućena nedvosmislena poruka da će biti tretirani kao građani drugog reda, što se potvrđuje iz dana u dan”, naveli su iz BS-a.

Prema njhovim riječima, najnoviji drastičan primjer kršenja ljudskih i manjinskih prava jeste jasna politička namjera izdvajanja pripadnika manjinskih naroda kao "mete za odstrijel”.

Iz BS-a su podsjetili da je Vlada na sjednici u četvrtak zatražila hitnu sjednicu Skupštine akcionara „Održavanje željezničkih voznih sredstava“ Podgorica, sa zahtjevom o razrješenju Adnana Muhovića, člana Odbora direktora tog društva.

“Za BS nije problem razrješenje Muhovića, već selektivna primjena zakona i odluka Vlade”, poručili su iz BS-a.

Prema njihovim riječima, od ukupno pet članova Odbora direktora, Vlada traži samo “glavu” jedinog Bošnjaka u Odboru.

“Vjerovatno vodeći se principom da nema Bošnjaka u Vladi, pa ih neće biti ni u ostalim institucijama”, ocijenili su iz BS-a.

To je, kako su rekli, jasan pokazatelj da nova vlast želi da "istraži" Bošnjake iz institucija države i ekspresno vrati u devedesete godine, kako bi se bošnjačkom narodu osvetila za privrženost demokratskim procesima od referenduma do danas.

Iz BS-a su upozorili izvršnu vlast i sve njene konstituente da Bošnjake u Crnoj Gori danas niko neće moći da ponižava.

“Kao narod, navikli smo na borbu za slobodu i sačuvaćemo dostojanstvo u našoj državi”, poručili su iz BS-a.

Oni su dodali da su Bošnjaci autohton narod u Crnoj Gori, “svoji na svome i biće ovdje do Sudnjeg dana”.

Iz BS-a su poručili da je Crna Gora jedino moguća kao demokratska, građanska i multietnička država.

“Koncept jednovjerske Vlade je poguban, anticivilizacijski i antievropski, suprotan principima multietičnosti i najveću odgovornost za dalje ugnjetavanje i diskriminaciju Bošnjaka od danas snose činioci izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem”, naveli su iz BS-a.

Oni su pozvali američku, njemačku i britansku ambasadu, kao i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori da podignu glas i ukažu na kršenje ljudskih prava.

“Pozivamo i nevladin sektor da reaguje na klasične primjere političkog i revanšizma na nacionalnoj osnovi”, zaključili su iz BS-a.

Bonus video: