Šćepanović: Nije obaveza da se vodi rasprava

Javna rasprava je obavezna kada se kao predlagač javlja Vlada, ali ne i kada predlog podnose poslanici, pojasnila je ona
8 komentar(a)
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.12.2017. 07:18h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je juče Skupštinu Crne Gore da predloge zakona koje je pripremila Radna grupe za primjenu izbornih preporuka ne stavlja na dnevni red dok ne prođu podrobnu javnu raspravu.

Predsjednica Radne Grupe Marta Šćepanović kazala je da su oni obavili svoj dio zadatka.

“Dosadašnja praksa bila da se izborni zakoni rade u parlamentu, da su rezultat dogovora i usaglašavanja i da ih u formi predloga podnose poslanici, što proceduralno ne podrazumijeva i sprovođenje javne rasprave, koja je obavezna kada se kao predlagač javlja Vlada”, kazala je Šćepanovićeva za “Vijesti”.

Međutim, poručila je da su otvoreni za amandmanska djelovanja ukoliko bi se predlozi zakona našli na dnevnom redu.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je Skupština ograničila i mogućnost da se izmjenama izbornih zakona obuhvate neki od ključnih problema izbornog procesa, koji, prema njegovoj ocjeni, s pravom izazivaju nepovjerenje u institucije koje sprovode izbore i izborni proces.

Koprivica je rekao da tim izmjenama nijesu tretirane preporuke OSCE/ODIHR date nakon predsjedničkih izbora 2013, iako su prvi sljedeći izbori na republičkom nivou upravo predsjednički. Šćepanovićeva, međutim, tvrdi da su te prepruke imali u vidu.

“Veći broj preporuka je upravo iz 2013. jer se više preporuka ponavljalo u izvještajima. Konačno su iste implementirane”, kazala je ona, dodajući da je Radna grupa za svoj rad dobila pohvale samog OEBS/ODIHR.

Bonus video: