CIVIS: Premijer da ne pristane na nizak i jeftin nivo političke trgovine

"Moneta u političkim trgovinama su, na žalost, često anonimni i neiskusni ljudi, koji pojavljivanjem na ovakav način, nanose štetu i sebi i grupacijama koje ih predlažu, a najviše stepenu opšteg povjerenja u ideju, koja je zacrtana kao cilj"

9421 pregleda 55 reakcija 32 komentar(a)
Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić ne smije pristati na nizak i jeftin nivo političke trgovine, oslikan u razmjeni pozicija, resursa i funkcija, poručili su iz Saveza građana CIVIS.

Ocijenili su da se na aktuelna epizoda postizbornog perioda sprovodi na "vulgaran i neprincipijelan način", te da je "to što se sad radi antiteza svega onoga što smo proklamovali, javno obećavali i za šta smo se borili".

"Ko je pobijedio 30. avgusta? Mi na izborima, ili oni sa uspostavljenim principom političkog profiterstva, kao društvenim nasleđem?! Sa koliko prezira i srdžbe smo do tog dana pričali o partitokratiji, nepotizmu, partijskom zapošljavanju, 'kumovskoj' politici. Dokle smo došli? Jesmo li napravili očekivani kvalitativni zaokret i postigli konceptualni, politički i svaki drugi diskontinuitet? Jesmo li ostavili afere i politički blud DPS-a u blatu iza sebe, a mi zakoračili stazama civilizovane, evropske politike novog vremena? Lijepo bi bilo da je tako. Uništena zemlja, depresivni i izmučeni ljudi, nemaština, glad, nezaposlenost. Sveopšta nepravda i neznanje, urušile su do temelja sve institucije. Osionost i bahatost utabale su stazu temeljnoj destrukciji jedne države i njenog naroda. Sve smo to prepoznali, javno osudili i shvatili da dalje tako ne može. Na izborima pobijedili, tako što smo obećali Znanje, Poštenje i Umijece. Obećali smo princip MERITOKRATIJE, kao vodič kroz tamu, koju su nam ostavili", navode iz CIVIS-a.

Premijeru su, kako dodaju, javno i jasno u Skupštini rekli da će biti korektivni faktor i permanentni monitoring njegovog rada.

Saopštili smo mu potpuno jasno i nedvosmisleno da će nasa podrška biti srazmjerna kvalitetu rada Vlade. Nismo smatrali da treba opstruisati izbor ministara, iako se često nismo slagali. Čak i kadrove, koji su u javnosti slovili za bliske DPS-u smo poštovali, smatrajući da postoji svijest o kolićini odgovornosti. MERITOKRATIJU smo doživjeli na različite načine, što se vidjelo u poimanju Vlade eksperata. Drago nam je što primjećujemo da je vrijeme učinilo svoje i da Premijer sada jako dobro shvata, šta smo mislili kada smo pričali o našem sociopolitičkom konceptu... "A onda je došlo do 'podjele po dubini'. Tu je već teško da možemo ćutati i gledati kako se na vulgaran i neprincipijelan način sprovodi ova epizoda postizbornog perioda. To što se sad radi je antiteza svega onoga što smo proklamovali, javno obećavali i za šta smo se borili! Premijer ne bi smio pristati na ovako nizak i jeftin nivo političke trgovine, oslikan u razmjeni pozicija, resursa i funkcija. Tražili smo stvaranje novih drustvenih vrijednosti, koji će nas 'evropeizirati', a ne liječiti frustracije pojedinih učesnika aktuelne politicke scene, opterećenih ličnim protagonizmom", dodaju iz CIVIS-a.

Takvo političarenje, kako su kazali, vodi u "puni i apsolutni promašaj".

"Moneta u političkim trgovinama su, na žalost, često anonimni i neiskusni ljudi, koji pojavljivanjem na ovakav način, nanose štetu i sebi i grupacijama koje ih predlažu, a najviše stepenu opšteg povjerenja u ideju, koja je zacrtana kao cilj. Nekompetentnost, deficitarni stručni kapaciteti, ne mogu i neće izdržati težinu i breme organizovanog institucionalnog i nacionalnog oporavka. To može biti uvod u nova lutanja i greške, koje ne možemo maskirati demagogijom, partijskim ili vjerskim dogmama i stalnom potrebom da manjak znanja nadomjestimo viskom 'žrtve'... Žrtva za žrtvu, a znanje za znanje... Doći ćemo, kad tad, do saznanja da su znanje, moral, vještine i iskustvo jedine moguće alatke, kojima možemo stvoriti nove društvene norme i vrednosti, kojima ćemo ozdraviti društvo i popraviti našu zajedničku kuću. Izlaskom iz svakog stereotipa i okvira ponašanja, koje može zaličiti na njih, ulazimo u sfere djelovanja, koje će imati nas potpis i moraju biti jasna suprotnost svemu onome što su oni radili. Samo tad možemo sa ponosom konstatovati da smo MI pobijedili, u suprotnom pobjednici su ONI", zaključuju iz Saveza građana CIVIS.

Bonus video: