Demokrate: Suhih konstatuje ostavku odborniku i u istoj sekundi čita izvještaj OIK o popuni mjesta

"Kako je u ovom slučaju OIK bez konstatacije ostavke dostavio izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta?"

5756 pregleda 9 komentar(a)
Suhih, Foto: Printscreen
Suhih, Foto: Printscreen

Iako je cjelokupnoj crnogorskoj javnosti jasno da je dio članova Državne izborne komisije (DIK) odbijanjem da dostavi izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, zloupotrjebio ovaj organ za ostvarivanje nezakonitih političkih ciljeva vršenjem krivičnih djela, nastavljamo sa iznošenjem novih dokaza koji potvrđuju tu tezu, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Naime, na sjednici Skupštine Glavnog grada od 29. 10. 2020., sa koje javnosti dostavljamo snimak, vidi se kako Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada, istovremeno konstatuje ostavku odborniku i u istoj sekundi čita izvještaj Opštinske izborne komisije (OIK) o popuni upražnjenog odborničkog mjesta", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije pitaju: Kako je u ovom slučaju OIK bez konstatacije ostavke dostavio izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta? Da li je OIK bio dužan da prvo konstatuje ostavke, pa potom sačini izvještaj o popuni? Zašto kršenje procedure od strane OIK-a nije bilo sporno i kako to da nije uticalo na popunu upražnjenih odborničkih mjesta, dalji tok i odluke sa te i narednih sjednica? Da li je ovaj slučaj sporan za parlamentarnu opoziciju i njene radikalne djelove, koji su glasni kada osporavaju zakonite odluke Skupštine Crne Gore?

"Treba li dodati da se sve ovo odigralo u trenutku kada Poslovnik Skupštine Glavnog grada nije dopuštao mogućnost učestvovanja odbornika online niti učešća odbornika u radu sjednice iz različitih prostorija, što je Suhih omogućio bez ikakvog pravnog osnova?", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: