Sekulić: Povratak opozicije u parlament dobar za demokratiju

„Nemoguće je da bilo kome objasnite da ste izabrani na demokratskim izborima, i da poslije toga ne želite da radite svoj posao poslanika, da predstavljate svoju partiju u parlamentu i da se obratite građanima sa svojom političkom platformom”, kazao je Sekulić
50 pregleda 15 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.12.2017. 14:08h

Povratakom dijela opozicije u parlament na dobitku su demokratski procesi u Crnoj Gori, a na gubitku oni koji i dalje zagovaraju bojkot, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić.

On je podsjetio da su se godinu nakon konstituisanja parlamenta i početka opozicionog bojkota u parlament vratili poslanici Demokratskog fronta, ali i nekih drugih političkih grupacija, ocjenjujući da je to dobro i za njih, i za demokratiju u Crnoj Gori.

„Vjerujem da su se i ostale kolege ubijedile da bojkot nije djelotvorno sredstvo pritiska na bilo koga, posebno ne na DPS“, kazao je Sekulić agenciji MINA.

On je istakao da je uvjeren da će demokratski procesi doprinijeti da se i ostali opozicioni poslanici vrate u parlament.

„Ako ne, oni će sami sebe, čini mi se, marginalizovati u političkom životu Crne Gore“, dodao je Sekulić.

On je podsjetio da je sa svih zvaničnih evropskih i svjetskih adresa saopšteno da niko ne razumije bojkot.

„Nemoguće je da bilo kome objasnite da ste izabrani na demokratskim izborima, i da poslije toga ne želite da radite svoj posao poslanika, da predstavljate svoju partiju u parlamentu i da se obratite građanima sa svojom političkom platformom”, kazao je Sekulić.

Na dobitku su, kako je naveo, demokratski procesi u Crnoj Gori.

„A na gubitku će ostati i dalje kolege koje se ne žele vratiti u parlament“, dodao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, na njihovim liderima je da odgovore građanima da li žele da učestvuju u političkom životu Crne Gore.

„Jer ako vidimo koji su dometi bojkota u prethodnih godinu dana, onda je svima jasno da su oni gubitnici. I, što je najgore, plašim se da oni istrajavaju u tom svom gubitništvu i u namjeri da i dalje bojkotuju parlament“, kazao je Sekulić.

On je istakao da je u ovom trenutku skoro dvije trećine opozicije u parlamentu.

„Oni koji nijesu, plašim se da će izgubiti u budućnosti svoj politički uticaj“, dodao je Sekulić.

Kako je naveo, apsurdnosti bojkota doprinosi i činjenica da ti politički subjekti učestvuju na lokalnim izborima i traže svoje mjesto u lokalnim izborima.

Komentarišući zahtjeve koje je opozicija postavljala kao uslove za povratak u parlament, Sekulić je podsjetio da je u toku sudski proces za pokušaj terorizma.

„Što se tiče ponavljanja izvora, vjerujem da su i kolege iz opozicije svjesne da je to apsurdan zahtjev koji se ne može ispuniti“, rekao je Sekulić.

On je podsjetio da su sada u nekim opštinama na vlasti i oni koji bojkotuju, i oni koji ne bojkotuju državni parlament, „i građanska, i negrađanska opozicija“.

„Očito je da je jedino vezivno tkivo za njih to što ne vole DPS“, kazao je Sekulić.

On je rekao da je opozicija parlamentarne izbore priznala onog trenutka kada je konstituisana Skupština Crne Gore, kada su konstituisali svoje poslaničke klubove i kada su počeli da koriste sve benefite, uključujući i službena auta.

„Tim je apsurdnije da navodno ne priznaju rezultate izbora, a na osnovu tih rezultata primaju svoje poslaničke plate“, dodao je Sekulić.

On je ocijenio da će sve te činjenice imati na umu i građani koji će glasati na budućim izborima.

„Ne treba zaboraviti da su neke partije doživjele potpuni fijasko, kako na parlamentarnim, tako i na lokalnim izbornim, pa neka oni razmišljaju o tome zašto im je negdje podrška pala 50, a negdje 70 odsto“, rekao je Sekulić.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja kada je u pitanju usvajanje izmjena izbornog zakonodavstva, on je rekao da vjeruje da će opozicija amandmanski djelovati na predloge Radne grupe.

„Vjerujem da će oni dati doprinos usvajanju ovih zakona, i da ćemo kroz raspravu čuti neke korisne predloge“, kazao je Sekulić.

Bonus video: