Sastanak ministarke odbrane i ambasadora slovenije

Injac: Saradnja sa Slovenijom uvijek bila od posebnog značaja

Posebno je naglasila ulogu Slovenije u sveobuhvatnom napretku regiona, imajući u vidu njeno aktivno zalaganje za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO

4037 pregleda 3 komentar(a)
Sastanak ministarke Injac i ambasadora Preskera, Foto: Ministarstvo odbrane
Sastanak ministarke Injac i ambasadora Preskera, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori Gregorom Preskerom i izaslanikom odbrane kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom.

Iskazavši zadovoljstvo susretom, ministarka Injac naglasila je da su Crna Gora i Republika Slovenija države koje tradicionalno njeguju bliske prijateljske odnose, uključujući i odličnu saradnju u regionalnim inicijativama.

"Saradnja Crne Gore i Republike Slovenije uvijek je bila od posebnog značaja na putu realizacije crnogorske reformske i integracione agende", rekla je Injac.

Posebno je naglasila ulogu Slovenije u sveobuhvatnom napretku regiona, imajući u vidu njeno aktivno zalaganje za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO.

Injac je izrazila zadovoljstvo uspješnošću zajedničkog doprinosa vojski dvije države u Multinacionalnoj borbenoj grupi u Letoniji u okviru Ojačanog prisustva na istoku (eFP).

Ministarka je ukazala na važnost daljeg unapređenja sadržajne bilateralne saradnje, kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničkih obuka, kao i u okviru regionalnih inicijativa.

Ona je izrazila zadovoljstvo pozivom slovenačkog kolege da posjeti Sloveniju, uz očekivanje da će sastanak doprinijeti jačanju savezničkih veza u okviru sistema kolektivne bezbjednosti, kao i regionalnoj stabilnosti.

Ambasador Presker uputio je čestitke ministarki Injac na imenovanju na funkciju ministra odbrane i istakao da su Crna Gora i Republika Slovenija razvile zavidnu odbrambenu saradnju koja doprinosi uspješnoj nadgradnji oba sistema.

Presker je kazao da Republika Slovenija ostaje posvećena razvoju sveukupnih odnosa sa Crnom Gorom, što podrazumijeva i blisku saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga.

Presker je dodao i da su novi bezbjednosni izazovi sa kojima se svi saveznici susreću, prilika za iznalaženje inovativnih rješenja kroz aktivnu i koordinisanu saradnju.

On je ukazao i na važnost ustupanja podmornice tipa P-911, koja danas predstavlja značajan muzejski eksponat u Sloveniji.

Preporučujemo za Vas