tražio od ministra vanjskih poslova brzu reakciju

Vučurović: Radulović da odmah smijeni DPS ambasadore koji su podržali poziv da se pale hramovi i vjernici SPC

Vučurović je kazao i da "umjesto da budu odmah smijenjeni, sa njima se danas nešto pregovora i dogovara"

22584 pregleda 228 reakcija 65 komentar(a)
Vučurović, Foto: Savo Prelević
Vučurović, Foto: Savo Prelević

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i član predsjedništva Nove srpske demokratije Jovan Vučurović pozvao je ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da "odmah smijeni DPS ambasadore koji su podržali poziv da se pale hramovi i vjernici SPC (Srpska pravoslavna crkva)".

"Javnost se sjeća skandala koji su prije nešto više od godinu dana napravili ambasadori Miodrag Vlahović, Željko Perović i Nebojša Kaluđerović, koji su platili novčanu kaznu svojoj koleginici iz MVP koja je javno pozivala da se u CG spaljuju hramovi SPC, zajedno sa vjernicima u njima. Čak je i Duško Marković, tadašnji premijer, a današnji komita, kazao da je odluka trojice crnogorskih ambasadora da plate kaznu od 600 evra suspendovanoj službenici MVP, izrečenu od strane Suda za prekršaje zbog govora mržnje, neprimjerena, a Ombudsman je saopštio da potez ambasadora predstavlja 'nedopustiv odnos prema deliktnom ponašanju' ", naveo je Vučurović u saopštenju.

On je kazao i da "umjesto da budu odmah smijenjeni, sa njima se danas nešto pregovora i dogovara".

Dodao je i da nigdje drugo ambasadori nisu javno podržavali "takve zastrašujuće pozive da se spaljuju ljudi i vjerski objekti".

"Oni su, naravno, potrčali da se sakriju iza brige za državu, što dovoljno govori o toj vrsti 'patriotizma’, koju gledamo i poslednjih mjeseci, a čiji je glavni podstrekač lider DPS. Uostalom, ono što je saopštila nekadašnja službenica MVP, odavno je, a naročito danas, glavna politika DPS", kazao je Vučurović.

Vučurović je ministra Radulovića upitao šta to treba još da urade ova trojica ambasadora da bi bili smijenjeni, a rekao je i da je Radulović u tom periodu ćutao, dok je bio funkcioner MVP-a.

"Zar njihova finansijska podrška očiglednom raspirivanju nacionalne i vjerske mržnje nije dovoljna da takvi završe diplomatsku karijeru? Nadamo se da smo pomogli ministru Raduloviću da se otarasi nekih dilema, ako ih ima, i da svoj posao počne da radi hrabro i odgovorno", zaključio je Vučurović.

Preporučujemo za Vas