Bečić: Crna Gora je pokazala demokratsku zrelost i ostaje dosljedna strateškom vanjskopolitičkom opredjeljenju

Navodi se da su Bečić i Zorčić razgovarali o sveukupnim bilateralnim odnosima, kao i o planovima agilnijeg nastavka integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i jačanja savezništva u okviru NATO

2666 pregleda 3 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je pokazala demokratsku zrelost i ostaje dosljedna svom strateškom vanjskopolitičkom opredjeljenju, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u razgovoru sa slovenačkim kolegom Igorom Zorčičem.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je tokom onlajn sastanka sa Zorčičem zahvalio Sloveniji na kontinuiranoj podršci.

Navodi se da su Bečić i Zorčić razgovarali o sveukupnim bilateralnim odnosima, kao i o planovima agilnijeg nastavka integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i jačanja savezništva u okviru NATO.

Bečić je rekao da očekuje da će Slovenija nastaviti sa podrškom Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, i da će politika proširenja biti jedan od prioriteta tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetu EU.

„Crna Gora je pokazala demokratsku zrelost i ostaje dosljedna svom strateškom vanjskopolitičkom opredjeljenju. Naš put je prozapadni i proevropski“, istakao je Bečić.

Zorčič je naveo da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja što, kako je naveo, predstavlja dobar temelj za dalje unapređenje saradnje i dijaloga, i da dijele ne samo zajedničku prošlost, već i budućnost.

Zorčić
Zorčićfoto: Skupština Crne Gore

On je poručio da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, i da će Zapadni Balkan biti među prioritetima slovenačkog predsjedavanja Savjetu EU.

Zorčić je ocijenio EU neće biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Sagovornici su zaključili da međudržavna saradnja dvije prijateljske zemlje ima prostora za unapređenje u brojnim područjima, uz očekivanje da će se intenzivna parlamentarna diplomatija biti nastavljena i tokom 27. saziva Skupštine.

"Sastanak je, takođe, bio prilika da Bečić zahvali na pomoći koju je Slovenija pružila Crnoj Gori tokom epidemije koronavirusa, i da pozove Zorčiča da posjeti Crnu Goru kada se poboljša epidemiološka situacija", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: