sugerisala mu da predložiti set mjera podrške roditeljima

Raščanin: Vučinić umjesto predloga da se majkama predškolske djece obezbijede dodatne beneficije sugeriše da ostanu doma

„Upravo zato što dolazi od onoga ko odlučuje, ova izjava uopšte nije benigna. Ona je zapravo jako ilustrativna za društveno-politički momenat u kome se nalazimo: u javnost se pokušavaju poslati jedne poruke, a radi se i misli sve suprotno, i to ima ozbiljne posljedice na sve nas", objašnjava Raščanin

7795 pregleda 202 reakcija 15 komentar(a)
Raščanin, Foto: Socijaldemokrate
Raščanin, Foto: Socijaldemokrate

Ivana Raščanin, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Glavnog grada ocijenila je izjave predsjednika Radničke partije Maksima Vučinića o (ne)kvalitetu majčinstva zaposlenih majki nevjerovatnim i ocijenila da jasno zastupaju diskriminatoran stav po pitanju prava na rad.

"Od toga da žene koje se bave biznisom i politikom ne mogu da budu dobre majke, do jutrošnjeg nevještog pokušaja izvinjenja na koje se nadovezuje nova konstatacija da: “Pitanje je ipak kojim intenzitetom majka djeteta predškolskog uzrasta može da se bavi bilo kojom drugom djelatnošću”, te da je zato “osmočasovno radno vrijeme pogubno za sve što one hoće da urade sa svojom djecom”. Dakle, umjesto da, na primjer, da predlog da se majkama predškolske djece obezbijede dodatne beneficije i zaštita prava na radnom mjestu, on im je jednostavno sugerisao: da ostanu doma. Da ne govorimo o tome da je obavezu roditeljstva faktički isključivo “dodijelio” majkama, pa ga, ako ne ljudski a ono pravno, podsjećamo na Ustav: Roditelji (ne samo majke) su obavezni da brinu o djeci, da ih vaspitavaju i školuju", kazala je Raščanin.

Ističe da bi Vučinić trebalo da poradi i na činjenici da ni da žene koje same odluče da se posvete domaćinstvu ne dobijaju adekvatno priznanje i satisfakciju za taj rad.

Dodaje da je paradoksalno što je Vučinić član Odbora za rodnu ravnopravnost.

„Upravo zato što dolazi od onoga ko odlučuje, ova izjava uopšte nije benigna. Ona je zapravo jako ilustrativna za društveno-politički momenat u kome se nalazimo: u javnost se pokušavaju poslati jedne poruke, a radi se i misli sve suprotno, i to ima ozbiljne posljedice na sve nas", objašnjava Raščanin.

Ona je sugerisala predsjedniku Radničke partije da brigu za majke usmjeri na način što će predložiti set mjera podrške roditeljima, a posebno samohranim roditeljima kao najranjivijoj kategoriji.

"I dok to ne učini, ostavljamo ga sa par podataka koje bi, ako ništa drugo, mogao da iskoristi za pripremu svojih javnih pojavljivanja: Samo oko sedam odsto cjelokupne imovine u Crnoj Gori u vlasništvu žena; diskriminacija je zakonom zabranjena; prisustvo žena u javnoj upravi, zdravstvu, socijali i dr, istorijski gledano, povećavano je po pravilu onda kada su muškarci počeli da se povlače sa tih pozicija na bolje plaćena mjesta, što je jedan od razloga izostanka žena na rukovodećim i najbolje plaćenim mjestima u politici i biznisu, a ne njihova, kako im mladi poslanik sugeriše, prirodna “onesposobljenost”. Žene prije svega treba da imaju IZBOR, bio on da se bave biznisom ili ostanu kod kuće, a posao narodnih predstavnika je da im te izbore šire, a ne sužavaju", zaključila je Raščanin.

Preporučujemo za Vas