Donacije DPS-u za izbornu kampanju bile nezakonite

Mašović, Novović i Kokić nisu smjeli finansirati izbornu kampanju partije Mila Đukanovića, utvrdio ASK. Oni tvrde da nisu kršili zakon, jer nisu bili u poslovnom odnosu sa državom nakon njegovog stupanja na snagu

32583 pregleda 395 reakcija 30 komentar(a)
Poslanici DPS-a sa gostima parlamenta na konstitutivnoj sjednici nakon izbora, Foto: Boris Pejović
Poslanici DPS-a sa gostima parlamenta na konstitutivnoj sjednici nakon izbora, Foto: Boris Pejović

Time što su pomogli izbornu kampanju Demokratske partije socijalista (DPS) uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, učesnici poslova sa koncesijama za male hidroelektrane Igor Mašović, Milić Novović i Tamara Kokić prekršili su Zakon, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

Na sumnje u kršenje Zakona u ovom slučaju u avgustu je ukazala nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja je pozdravila odluku, ali i konstatovala da je Agencija mogla ranije da reaguje.

“Podaci o poslovima donatora DPS-a sa državom su bile javne informacije, a Agencija je u ovom, ali u mnogo drugih slučajeva, morala reagovati po službenoj dužnosti, a ne tek onda kada javnost izvrši pritisak. Ovo tim prije jer je upravo Agencija bila prva u posjedu informacije ko su donatori DPS-a, pa je mogao i pravovremeno djelovati u sankcionisanju kršenja Zakona. Izostanak takve prakse pokazuje da u ASK-u ne postoje kapaciteti, bilo da je u pitanju politička volja ili nešto drugo, da se politička korupcija spriječi na vrijeme i pošalje jasna poruka da ona ne može biti sastavni dio izbornih procesa u Crnoj Gori,” kazali su iz MANS-a za “Vijesti”.

Mašović i Novović su partiju Mila Đukanovića pomogli sa po maksimalnih 5.000 eura, a Kokić sa 3.000 eura.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da političkim partijama priloge ne mogu davati, između ostalog, lica i kompanije koja sa državom imaju neki ugovorni odnos ili vrše posao od javnog interesa. Zakonom o energetici definisano je da proizvodnja struje spada u posao od javnog interesa.

Njih troje su u izjašnjenju Agenciji naveli kako smatraju da tim prilozima nisu kršili odredbe Zakona jer nisu “neposredno ili posredno u bilo kakvom poslovnom odnosu sa državom Crnom Gorom koji je nastao po stupanju na snagu ovog zakona, te da su mišljenja da se ta odredba može odnositi samo na poslovne odnose koji nastanu po stupanju na snagu navedenog zakona”.

U prijavi MANS-a pisalo je da su njih troje povezani sa desetak pravnih lica koja su na osnovu ugovora sa državom vršila poslove od javnog interesa. Mašović je osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik “Igma grand”, Novović osnivač i direktor “Igma product”, a Kokić direktor “Small Hydro Power Plant Kutska” i “Small Hydro Power Plant Mojanska”.

Agencija je tražila podatke od Ministarstva finansija na osnovu kojih je utvrdila da je privredno društvo “Igma” (Igma grand, Autocentar Igma, Igma centar, Igma auto) zaključilo 2018. godine osam ugovora o postupcima javnih nabavki u ukupnoj vrijednosti od malo više od 5.500 eura, da je sljedeće 2019. godine zaključilo devet ugovora vrijednosti nepunih 26.600 eura, a “Igma product” iste godine ugovor vrijedan nepunih 4.900 eura.

Dalje se navodi da je uvidom u zaključak Vlade od 19. jula 2018. godine utvrđeno da je Vlada usvojila informaciju o realizaciji ugovora o koncesiji za izgradnju mHE na vodotocima Kutska i Mojanska, da se prihvata aneks ugovora, koji treba da potpiše tadašnja ministarka ekonomije a saašnja poslanica DPS-a Dragica Sekulić. Direktorica dvije firme je Kokić.

Mašović je do skoro bio i većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“, koja je 2019. godine dobila koncesiju i zaključila ugovore za izgradnju dvije male hidroelektrane. Novovićeva firma gradi više hidroelektrana u opštini Kolašin. Za one koji nisu poštovali ovu zakonsku odredbu, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

“Vijesti” su u septembru objavile da je Agencija pokrenula prekršajni postupak protiv DPS jer je utvrđeno da se dva njena donatora, među kojima je i Novović, ne nalaze u biračkom spisku.

Zakonom je propisana zabrana učesnicima izbora da primaju donacije od fizičkih lica koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori.

On je donaciju povukao istog mjeseca.

Bonus video: