Samo ambasador Perović opravdao odsustvo

MVP ranije sve diplomatske predstavnike pozvalo da se vrate u Crnu Goru do 18. januara

32830 pregleda 79 reakcija 25 komentar(a)
Perović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Perović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ambasador Crne Gore u Austriji Željko Perović jedini je od šefova diplomatsko konzularnih predstavništava koji se nisu odazvali na konsultacije Ministarstva vanjskih poslova (MVP), koji je poslao opravdanje, rečeno je „Vijestima“.

Perović nije došao u MVP, kako je prenijeto, zbog zdravstvenih problema.

MVP je sve ambasadore i šefove diplomatskih predstavništava Crne Gore pozvalo na konsultacije do 18. januara, a nedolazak nije opravdalo pet ambasadora.

To su Miodrag Vlahović (Vatikan), Darko Pajović (Kina), Sanja Vlahović (Italija), Vera Kuliš (Njemačka) i Nebojša Kaluđerović (SAD).

Ove ambasadore je, osim Kaluđerovića i Perovića, MVP ranije opozvalo. Opozvani su i ambasador u Srbiji Tarzan Milošević, ambasadorka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić i ambasador u Bosni i Hercegovini Obrad Mišo Stanišić. Opoziv je predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše, obrazlažući takvu odluku time da predloge nisu pratila objašnjenja.

Kaluđeroviću ističe mandat 31. januara kada odlazi u penziju. Iz MVP su ranije kazali da će, imajući u vidu činjenicu da nedolazak na ambasadorske konsultacije bez opravdanog razloga, predstavlja težu povredu službene dužnosti, protiv opozvanih ambasadora pokrenuti disciplinski postupak.

“Okončanjem disciplinskog postupka, opozvanim ambasadorima bi mogao prestati i radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova”, rekli su iz MVP. Prema Zakonu o vanjskim poslovima, neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga, spada u teže povrede službene dužnosti, za šta su predviđene četiri moguće kazne - novčana, od 20 do 30 odsto zarade isplaćene za mjesec u kojem je izrečena, u trajanju do šest mjeseci, zatim zabrana upućivanja na rad u diplomatsko-konzularno predstavništvo na period do dvije godine, zabrana napredovanja do dvije godine i prestanak radnog odnosa.

Đukanović i Vlada na konsultacijama u vezi sa povratkom ambasadora

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputili su juče poziv Đukanoviću na spoljnopolitičke konsultacije, koje bi, kako je saopšteno iz Vlade, trebalo da budu održane 26. januara. Iz kabineta Abazovića je saopšteno da će se raspravljati o povratku ambasadora.

Bonus video: