Dio budžeta za podršku građanima i privredi Cetinja

Poslanici SDP-a podnijeli predlog zakona o dopunama Zakona o prijestonici

3500 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Konjević i Vuksanović Stanković, Foto: Savo Prelević
Konjević i Vuksanović Stanković, Foto: Savo Prelević

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) podnijeli su u skupštinsku proceduru predlog da se mijenja član Zakona o prijestonici koji se odnosi na njeno finansiranje, koji bi imao za cilj saniranje posljedica kriza po građane Cetinja, kao što je ona izazvana koronavirusom.

“Ovim Zakonom daje se mogućnost preusmjeravanja sredstava namijenjenih realizaciji razvojnih projekata u prijestonici, saniranju posijedica velikih kriza koje mogu nastupiti, a koje se nijesu mogle predvidjeti, kao što je aktuelna kriza oko pandemije koronavirusa”, navodi se u razlozima donošenja predloga, koji potpisuju poslanici Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković.

Članom 30 Zakona propisano je da se za potrebe razvoja prijestonice u budžetu Crne Gore obezbjeđuju sredstva u iznosu od jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta. Od toga se dio od 0,6 odsto koristi za finansiranje razvojnih projekata.

Poslanici SDP-a traže da se u član 30 Zakona doda stav da dio sredstava koja su namijenjena finansiranju razvojnih projekata u okviru kapitalnog budžeta može biti preusmjeren na saniranje posljedica koje su nastupile po privredu i građane prijestonice “u slučajevima ratnog ili vanrednog stanja, prirodne nepogode ili katastrofe, proglašenja epidemije zarazne bolesti ili opasnosti od epidemije zarazne bolesti, ili drugih nepredviđenih okolnosti zbog kojih su nastupile značajne štete”.

Odluku o preusmjeravanju i visini izdvajanja sredstava donosila bi Vlada na predlog Skupštine prijestonice.

U dijelu koji se tiče usklađenosti sa pravnom tekovinom Evropske unije i potvrđenim međunarodnim konvencijama, navodi se da ne postoje odredbe sa kojom se ovaj propis može uporediti radi utvrđivanja stepena njegove usklađenosti.

Predlog zakona dostavljen je na razmatranje skupštinskom Zakonodavnom i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, a dostavljen je i Vladi.

Oni su predložili da se predlog zakona donese po hitnom postupku.

“Osnovni razlog za stupanje na snagu zakona danom objavljivanja u Službenom listu je otklanjanje posljedica nastalih pandemijom novog koronavirusa kovid-19, koja se sastoji u zaštiti života i zdravlja građana, kao i ublažavanja posljedica epidemije na status velikog broja građana i pravnih lica u prijestonici”, navodi se u obrazloženju.

Na sajtu Skupštine može se vidjeti da je SDP prošlog aprila ponudio izmjene istog Zakona, ali je Vlada tadašnjeg premijera Duška Markovića dala negativno mišljenje na predlog.

Sam Zakon o Prijestonici stupio je na snagu na ljeto 2017. godine.

Bonus video: