Demokrate Nikšić: Kad je budžet prosjački, onda je vokabular prostački

"Staro pravilo kaže: ako lažu vlast i DPS, ne laže kasa. A kasa Nikšića nikad nije bila praznija"
2 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 23.12.2017. 16:12h

Kad je budžet prosjački, onda je vokabular prostački. To se pravilo može izvesti iz ponašanja DPS-a Nikšić. Poručujemo vam da se neistinama i uvredama ne mogu sakriti istina i činjenice. Onaj ko, kao vi, o budžetu slaže praznu priču bez ijedne navedene cifre, dokazuje da je jednopartizam na čelu s Lalom vladavina najgorih, poručili su iz Opštinskog odbora Demokrata Nikšić.

Oni su reagovali na saopštenje DPS-a koji su ih optužili da paušalnim i nestručnim ocjenama pokušavaju obmanuti stanovnike Nikšića.

"Staro pravilo kaže: ako lažu vlast i DPS, ne laže kasa. A kasa Nikšića nikad nije bila praznija. Na istorijskom je minimumu. Sumornu sliku budžeta Nikšića ne možete ispraviti potezom flomastera, pa ni da ga upotrijebi Sveto nakon izlaska iz depresije.A tu kasu Nikšića ispraznili su devastatori i paraziti DPS-a. Da krenemo redom. Da li je za pohvalu to što je budžet za 2018. manji od prošlogodišnjeg budžeta? Da li je fiskalno ozdravljenje to što je novi budžet za 8 miliona eura manji od onog prije tri godine? Da li ste ponosni na to što su ukupni prihodi manji za 656 000? Da li je jačanje finansija grada to što na otplatu duga ide 258 556 eura više nego prošle godine? Da li je za pohvalu to što je manji i kapitalni budžet u odnosu na 2017godinu za 200 000 eura? Je li istina da su tekući prihodi manji za 343 000 eura? Možete li osporiti činjenicu da će prihod po osnovu naknada biti manji za 269 000 eura", kazale su nikšićke Demokrate.

Oni smatraju da lokalna vlast u Nikšiću ne poznaje pojam i instituta kao što je Egalizacioni fond.

"Taj fond nije "odraz dobre saradnje s Vladom", nego je odraz činjenice da je nekadašnji industrijski centar Crne Gore spao na to da mu je fiskalni kapacitet ispod prosjeka pa stoga dobija pomoć. Drugim riječima, onda kad je oboren na koljena, daje mu se milostinja da se ne bi pao na nos.Ako se odbiju prihodi od te milostinje iz Egalizacionog fonda, dolazi se do podatka da je budžet Nikšića oko 14 miliona, a Opština Plužine u našem susjedstvu bez ijednog centa iz Egalizacionog fonda ima budžet od oko 4 miliona eura. Dakle, iako ima 20 puta stanovnika više, Nikšić ima svega 3,5 puta jači budžet od Plužina.Sva vam je istina kao Grbovićevo obećanje da će dugovanja grada svesti na finansijsku nulu. I uzalud vrijeđate ljude koji su kompetentno ukazivali na opasnost od dužničkog rostva, a tome je nažalost dokaz da i ove godine na otplatu dugova ide enormno veća suma nego prethodne godine. Nijesmo mi, nego vi pokrali i devastirali Nikšić. Nijesmo mi, nego vi uništili fabrike i izbacili radnike na ulicu", kazale su Demokrate.

Oni su pitali DPS da li je razvoj o kojem pričaju "to što je u Nikšiću za 5 godina oko 3100 zaposlenih manje"

"Da li je razvoj na kojem se može pozavidjeti to što je stopa nezaposlenosti u Nikšiću na rekordnom nivou i iznosi preko 20%? Da li je odlika grada u usponu to što ima 4000 penzionera više nego radnika? Je li za vas razvoj to što ste učinili da u Nikšiću broj zaposlenih opadne sa 22 000 na 12 000? Može li se kao progres smatrati to što je broj turističkih noćenja godišnje za 6 godina opao sa 40 000 na 10 000? Ako je to razvoj, kakva li je tek stagnacija ili nazadak?Hvala vam što priznaste da je impozantno jačanje budžeta u Budvi, Kotoru i Herceg Novom. Tamo gdje vlast vrše Demokrate i opozicija budžet je u porastu, kao u Budvi za 5 miliona eura, a u Kotoru za preko milion eura.Tamo gdje Vlada DPS kao što je slučaj sa Nikšićem, budžet je u dramatičnom padu.Najveći gubitnik prethodnih izbora ste vi, čemu su Demokrate u dobroj mjeri doprinijele, jer smo vas na Cetinju spustili za preko 700 glasova, ili cijela tri mandata, u Tuzima za preko 750 glasova, prethodno u Herceg Novom za 900, a u Budvi za preko 1300 glasova. Još veći gubitak ste doživjeli ako imamo u vidu nedemokratski ambijent koji ste kreirali uoči i na sam dan izbora, pa se čak ni u takvoj atmosferi linča, repetiranja pištolja na poslanika i opozicione odborničke kandidate, napada biber sprejom na odborničkog kandidata, poražavajućoj za državu koja je kandidat za ulazak u članstvo u EU, niste proslavili. Naprotiv", kazale su Demokrate.

Bonus video: