Konatar i Radovanić na sastanku sa Popom: Kohabitacija da funkcioniše

„Komunikacija opozicije i parlamentarne većine je od izuzetnog značaja, a prioritet nove vlasti će biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, društvene i političke reforme, kao i EU integracije", kazao je Konatar

5560 pregleda 7 komentar(a)
Radovanić, Popa i Konatar, Foto: URA
Radovanić, Popa i Konatar, Foto: URA

Politička kohabitacija trebalo bi da postane normalna pojava u razvijenim demokratskim društvima, a poseban doprinos tom procesu očekuje se od poslaničkih klubova.

To je, kako je saopšteno iz Građanskog pokreta URA, zaključeno na sastanku šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kristine Oane Pope, sa funkcionerima te partije, potpredsjednikom Milošem Konatarom i generalnim sekretarom Miletom Radovanićem.

Na sastanku u prostorijama URE je, kako navode, bilo riječi o procesu EU integracija, političkoj kohabitaciji, kao i radu parlamenta u narednom periodu, pri čemu je posebno stavljen akcenat na zakonska rješenja koja su u pripremi, a koja se odnose na rad i funkcionisanje državne uprave.

„Funkcionalni parlament je važna komponenta demokratizacije svakog društva, pa i našeg. Komunikacija opozicije i parlamentarne većine je od izuzetnog značaja, a prioritet nove vlasti će biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, društvene i političke reforme, kao i EU integracije. Pridruživanje EU ostaje visoko na agendi nove Vlade Crne Gore, jer vjerujemo da je to osnovna tačka spajanja svih političkih partija u Crnoj Gori, ali i država regiona. Mi u URI perspektivu i budućnost Crne Gore vidimo samo u zajednici evropskih država, zbog čega na EU gledamo kao na našeg iskrenog partnera“, saopštio je potpredsjednik URE Miloš Konatar.

Na sastanku je istaknuto da su neki od prioriteta digitalizacija, zelene politike, kao i zaštita životne sredine.

„Članstvo URE u Evropskoj zelenoj partiji (EGP) predstavlja veliki podstrek za dalji razvoj. Važno je napomenuti da imamo redovnu komunikaciju i konstantne konsultacije sa rukovodstvom Evropskih Zelenih, koji su iskrena podrška Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Naše članstvo u EGP vidimo kao priliku za razvoj čitave države, a ne samo URE kao političke partije. Trudićemo se da to otjelotvorimo i u praksi. Podrška svih evropskih partnera od izuzetne je važnosti na putu jačanja i napretka crnogorskog društva“, kazao je generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

Popa je, kako je saopšteno iz URE, navela da reforma javne uprave, kao jedan od ključnih elemenata procesa proširenja, ostaje prioritet, ukazujući na potrebu nadgradnje na osnovu solidnog rada i rezultata koji su ostvareni u ovoj oblasti, uključujući i uz finansijsku podršku EU.

Ambasadorka je ohrabrila i kontinuirani dijalog nadležnih državnih organa sa medijskom zajednicom i civilnim drušvom u oblasti reforme medijskog zakonodavstva.

Na sastanku je zaključeno da posebno ohrabruje posljednje istraživanje javnog mnjenja, prema kom građani veoma pozitivno gledaju na pristupanje EU i uviđaju značaj njene uloge i važnost EU fondova. Istaknuto je da će EU biti stabilan partner Crnoj Gori na putu demokratizacije i napretka, a naročito u vremenu krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Sastanku je prisustvovala i potpredsjednica Foruma mladih GP URA, Ljiljana Jokić.