Đeljošaj: Skandalozna odluka Vlade, korak u blokiranju razvoja svih opština

"Pozivamo premijera Zdravka Krivokapića i Vladu Crne Gore da odmah na sljedećoj sjednici ukine ovu odluku, jer očito ministar želi da nas vrati u vrijeme monizma i centralitzacije sistema"

18447 pregleda 42 reakcija 41 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore
Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore

Skandalozna odluka Vlade Crne Gore u urušavanju autonomije lokalnih samouprava da lokalnim upravama oduzme pravo izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, saopštio je danas Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine Tuzi.

Vlada je juče donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) jedinicama lokalne samouprave.

"Prestankom važenja ranije Uredbe, poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova koji su bili povjereni jedinicama lokalne samouprave, vraćaju se nadležnom Ministarstvu", kazali su juče iz Vlade.

Đeljošaj je poručio da je to korak u blokiranju razvoja svih opština u Crnoj Gori.

"Vlada Crne Gore ovim oduzima nadležnosti opštinama u Crnoj Gori, imali smo najavu premijera da će opštine imati veća ovlašćenja i mislio sam da loša odluka prethodne vlade da ukine planiranje prostora odnosno izrade lokalnih detaljnih planova opštinama bude vraćena a mi dobijamo još katastrofalniju odluku u centralizaciji. Pozivamo premijera Zdravka Krivokapića i Vladu Crne Gore da odmah na sljedećoj sjednici ukine ovu odluku, jer očito ministar želi da nas vrati u vrijeme monizma i centralitzacije sistema. Očekujem i pozivam i ostale opštine da reaguju i ne dozvolimo urušavanje lokalnih samouprava", napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

Bonus video: