Mađarska nastavlja da podržava evropski put Crne Gore

Injac je apostrofirala spremnost Ministarstva odbrane za dalje unaprjeđenje saradnje, kroz razmjenu iskustava i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničke obuke, kao i u okviru multilateralnih inicijativa

3427 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Mađarska je spremna da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija, kako bi postala naredna punopravna članica Evropske unije (EU), kazao je ambasador te zemlje Jožef Neđeši u razgovoru sa crnogorskom ministarkom odbrane Oliverom Injac.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Nađeši je čestitao Injac na imenovanju na novu dužnost i poželio joj uspješan mandat, ističući prijateljske odnose između dvije zemlje ostvarene u proteklim godinama.

“Mađarska je spremna da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija, kako bi postala naredna punopravna članica EU”, kazao je Nađeši.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao dobre rezultate koje je Crna Gora ostvarila na putu evroatlantskih integracija, i naglasio veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti.

Injac je zahvalila na podršci koju je Mađarska pružala Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

“Naglasila je da snažno prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru Alijanse”, kaže se u saopštenju.

Ona je istakla da resor na čijem je čelu izuzetno cijeni podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje Crne Gore da istraje u reformskim procesima na putu ka EU.

Injac je kazala da je zadovoljna dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Mađarske u domenu odbrane.

Ona je apostrofirala spremnost Ministarstva odbrane za dalje unaprjeđenje saradnje, kroz razmjenu iskustava i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničke obuke, kao i u okviru multilateralnih inicijativa.

“Posebno je istakla podršku Mađarske koja je ostvarena u okviru projekta uništavanja viškova naoružanja - MONDEM projekat, kao i aktuelnu donaciju koja je ostvarena posredstvom OEBS-a u domenu zaštite bezbjednosnih rizika i podizanja svijesti o lakom i malokalibarskom naoružanju (SALW)”, navodi se u saopštenju.

Injac je naglasila da Crna Gora veoma cijeni podršku koju je Mađarska ukazala Crnoj Gori tokom borbe protiv epidemije virusa COVID-19, uručivši joj 50 hiljada hirurških maski i 2,5 hiljada zaštitnih odijela u maju prošle godine.

Bonus video: