Đukanović: SPC najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma

"Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore"

32416 pregleda 3914 reakcija 278 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: DPS
Milo Đukanović, Foto: DPS

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović optužio je Srbiju da ugoržava suverenitet svojih susjeda po istom receptu iz 90-ih.

"Navodno, Srbi u regionu su ugroženi pa im treba zaštita Srbije. Kojom ta država u stvari ugrožava suverenitet svojih susjeda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba", rekao je Đukanović na početku vanrednog Kongresa DPS-a.

Kazao je da je SPC u Crnoj Gori branila navodno ugrožene svetinje, iako je zapravo "providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore".

"Dakle, naš identitet, naše ime i prezime. Država Srbija se odmah nezvana našla u ulozi branioca, kako kažu njeni zvaničnici, svojih imovinskih prava, iako to tako ne tumači niko, čak ni iz redova SPC u Crnoj Gori. Ali smo tim povodom saznali da Srbiju u odbrani tobože ugroženog srpstva u Crnoj Gori vrlo zanimaju rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, i predstojeći popis", naveo je Đukanović.

Za to vrijeme, kako je dodao, neki od predstavnika međunarodne zajednice iskazivali su naglašenu zabrinutost za navodno ugrožene vjerske slobode, umjesto da u djelovanju SPC prepoznaju "tako očiglednu alatku malignog uticaja antievropske i antinato politike u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu".

"Zato su tako složena iskušenja kroz koja Crna Gora upravo prolazi. I naša riješenost da odbranimo vrijedne tekovine savremenog razvoja naše države i društva mora biti nikad hrabrija i pametnija. S jasnom strategijom. Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore", rekao je Đukanović.

Dodao je da je odgovor na izazove globalizacije i savremenog razvoja jasna strategija koja će Crnu Goru ubrzano reformisati i razvijati kao društvo znanja, otvoreno za inovacije i nove tehnologije, koje stvara šanse za obrazovane ljude i ukupnu mladu populaciju.

"Na ponude da izađemo iz prošlosti i jednostavno prevladamo podjele, tako što ćemo izjednačiti antifašizam i saradnju sa okupatorom, naš odgovor mora ostati da je Crna Gora društvo neuglasle slobode i oaza za sve koji su izloženi bilo kakvoj diskriminaciji. Svoju prioritetnu posvećenost prevazilaženju naslijedjenih i limitirajućih podjela u crnogorskom društvu osmišljavaćemo pažljivo i u partnerstvu sa svim političkim subjektima kojima je na srcu građanska i evropska Crna Gora", poručio je Đukanović.

Dodao je da je Crna Gora "dio apetita velikosrpskog nacionalizma, eufemistički promovisanog kao "srpski svet".

"Otužno je da neumorni zagovornici ove stupidne ideje nijesu ništa naučili iz najnovijeg tragičnog iskustva prilikom raspada jugoslovenske federacije. Jer, i u tu tragediju sa preko sto hiljada ljudskih žrtava uvele su nas iste ideje velikodržavanih nacionalizama. Njihova brza restauracija, poslije samo 25 godina, opominje da je nažalost, zasluženi politički pogreb ovih retrogradnih projekata ostao nezavršen posao", rekao je Đukanović

Bonus video: