razgovarao sa šeficom delegacije eu

Radulović: Tražićemo rekonstrukciju Vlade ako pokažu slabosti

U rekonstruisanoj Vladi bi, kako je kazao poslanik PzP-a, poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore

8391 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PzP
Sa sastanka, Foto: PzP

Pokret za promjene će, ukoliko Vlada pokaže slabosti, "što već manifestuje", zahtijevati njenu rekonstrukciju u cilju postizanja optimalnih rezultata, poručio je šef Poslaničkog kluba PzP-a Branko Radulović.

U rekonstruisanoj Vladi bi poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore, kazao je Radulović tokom sastanka sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Radulović je, kako je saopšteno iz PzP-a, istakao da se Crna Gora nalazi u izuzetno specifičnim i složenim okolnostima i pred velikim izazovima. "Neophodno je od totalitarnog sistema sprovesti transformaciju u funkcionalnu demokratiju, od zatočenih institucija izgraditi profesionalne, od neodržive ekonomije konkurentnu ekonomiju, od neodrživog zdravstva održivo zdravstvo, od deklarativnih evropskih integracija u suštinske integracije."

Zato su, kako je kazao, neophodni reformski, stručni i kompetentni nosioci vlasti.

"Pokret za promjene kao uistinu proevropska i programska partija, i kao članica IDU i AECR, a koju čine krajnje kompetenti i potvrđeni stručnjaci i političari nudila je i nudiće uvijek optimalna rješenja. To smo radili i do sada kroz brojne inicijative prema Skupštini Crne Gore. Preduslov svakog prosperiteta je potpuna demontaža totalitarnog sistema, otvaranje tajnih dosijea, lustracija, preispitivanje imovine, raskid ugovora sačinjenih na štetu države. Zato nam je neophodna reformisana Agencija za nacionalnu bezbjednost, policija, tužilaštvo i sudstvo. Posebno sa ovakvim tužiocima, Stankovićem i Katnićem, ne može se doći do tranzicione pravde. Primjer za to su brojne krivične prijave, sa čvrstim dokazima, koje je Pokret za promjene podnosio posebno u prethodnih 10 godina, iz sfere privrednog kriminala. One nijesu odbačene zbog osnovanosti, već su još u tzv. stanju izviđaja. Zato su nam potrebni tužioci, poput onih koji su ikone evrospkog tužilaštva i pravosuđa," naveo je Radulović.

Podsjetio je da je PzP glasao za Vladu, iako su smatrali da bi ona bila jača i imala veći reformski potencijal ukoliko bi je činile "ličnosti koje imaju i političku težinu i ekspertska znanje". "Mi ćemo pomagati rad Vlade, što i činimo kroz predloge akata koji su u proceduri. Sva zakonska rješenja koja je predložio Pokret za promjene su u potpunosti u saglasju sa novom ekonomskom politikom Evropske unije. Međutim ukoliko Vlada pokaže slabosti, što već manifestuje, zahtijevaćemo njenu rekonstrukciju u cilju postizanja optimalnih rezultata. U rekonstruisanoj Vladi bi poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore", istakao je Radulović.

Ocijenio je da je nedavni Kongres DPS-a jasno pokazao da predsjednik te partije Milo Đukanović ide u "novo produbljivanje podjela i desni nacionalni radikalizam, pod izgovorom da brani Crnu Goru". "Sve to sa ciljem da bi sačuvao svoje nelegalno stečeno bogatsvo, privilegije i upitnu slobodu. Kohabitacija sa njim biće u mjeri njegovog interesa", dodaje poslanik PzP-a.

Radulović je poručio da Skupština mora postati čvorište ukupnog političkog i društvenog dijaloga, da se ne bi opet desili „taster“ poslanici, već "da su to autonomne ličnosti, da imamo Skupštinu sa jakom kontrolnom funkcijom". Istakao je da Skupština ide u tom smjeru, ali i da to mora biti efikasnije.

"Tako inicijativu koju zagovara već određeni period, a koja postaje sve prioretnija, o formiranju radne grupe koja će se baviti izmjenom Ustava i zakonima koji tretiraju tužilaštvo i pravosuđe, još nije realizovana iako je načelno prihvaćena. To će biti test za sve, posebno za opoziciju i samog Đukanovića, da li istinski žele ustavno rodoljublje i profesionalne pravosudne institucije. Ukoliko se nastave opstrukcije doćiće do paradoksalne situacije, da osim VD stanja i zatočenih pravosudnih institucija, imamo i punu blokadu te grane vlasti. Ukoliko se ne valorizuje pokrenuta inicijativa, postoji rezervna variiajnta da ne dođe do blokade, kroz izmjenu zakona o tužilaštvu i sudstvu jačajući ulogu tužilačkog i sudskog savjeta, čime bi se došlo do izbora profesionalnih i kompetentnih kandidata za pravosudne funkcije", dodaje se u saopštenju.

Radulović je takođe istakao da je izuzetno važno da Evropska unija realno posmatra stanje u Crnoj Gori, te da nisu potrebne „briselske rukavice“, jer je realno gledište najbolji način da se pomogne Crnoj Gori.

Istakao je da će inicijative za Zapadni Balkan koje je pokrenula Evropska unija u okviru ekonomskog investicionog plana i jedinstvenog tržišta saobraćajno povezati region unutar sebe i sa Evropskom unijom i ekonomiju učiniti konkurentnom. Neophodno je, kako je kazao, da se Evropska komisija što prije odredi prema budućnosti 16 termoelektarna na Zapadnom Balkanu, a time i termoelektrani Pljevlja, kako bi se preduprijedile negativne odluke.

Takođe je izrazio veliku zahvalnost za najavljenu donaciju našem zdravstvenom sistemu u iznosu od 9,5 miliona eura a koju ambasadorka Oana Kristina Popa treba da uruči Crnoj Gori. "U ovoj situaciji kada je veliki broj nepoznanica oko pandemije koronavirusa, gdje su i mnogo jači zdravstveni sistemi pred iskušenjima, takva podrška je izuzetno važna", kazao je Radulović.

Šefica Delegacije EU je, navode iz PzP-a, podsjetila na značajnu podršku koju je Evropska unija pružila Crnoj Goru u sprovođenju neophodnih zakonodavnih reformi na njenom dosadašnjem putu ka članstvu u EU. Istakla da je u narednom periodu veoma važna implementacija tih zakonskih rješenja, kako bi građani Crne Gore osjetili konkretne koristi i prije samog pristupanja Evropskoj uniji. Dodala je i da će, putem realizacije ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana, EU uložiti značajna sredstva u cilju tješnjeg povezivanja, ekonomskog oporavka i ukupnog napretka regiona Zapadnog Balkana.

Popa je, kako ističu iz PzP-a, saopštila da podržava svaki dijalog među ključnim nosiocima državnih funkcija i naglasila da je politički dijalog u Skupštini važan za pronalaženje zajedničkog nacionalnog puta u rješavanju pitanja od značaja za proces pristupanja Crne Gore EU.

Preporučujemo za Vas