Veterani DPS-a platili ceh "promjena"

U Glavnom odboru nema Milana Roćena, Slavoljuba Stijepovića, Verice Maraš... ali tu su Vladan Joković, Zoran Pažin, Adnan Prekić

45792 pregleda 130 reakcija 51 komentar(a)
“Personalne promjene treba da obezbijede novo lice DPS-a”: Đukanović sa potpredsjednicima partije, Foto: Savo Prelević
“Personalne promjene treba da obezbijede novo lice DPS-a”: Đukanović sa potpredsjednicima partije, Foto: Savo Prelević

Vanredni kongres Demokratske partije socijalista (DPS) donio je "promjene" koje garantuju prepoznatljivost te partije kao političkog subjekta koji je netolerantan na kritiku i veoma rijetko je spreman da prizna očigledne greške, rekao je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

DPS je na vanrednom kongresu, čiji je povod bio gubitak parlamentarnih izbora i loš rezultat na lokalnim izborima u više opština, ponovo izabrao Mila Đukanovića za predsjednika iako je on nakon kongresa rekao da je bio spreman da se povuče. Đukanović to nije učinio ni kada je izabran za predsjednika svih građana, objasnivši naknadno da to nije zakonska obaveza.

U govoru na i nakon kongresa ostao je pri ranijim tvrdnjama da Srbija ugražava suverenitet susjeda po istom receptu iz 90-ih, te da je na “politički teren u Crnoj Gori brutalno uvedena SPC kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma”.

Potpredsjednici DPS-a su Ivan Vuković (gradonačelnik Podgorice), Sanja Damjanović (bivša ministarka nauke), Jevto Eraković (bivši direktor Kliničkog centra Crne Gore) i poslanik Abaz Dizdarević.

Glavni odbor ima 180 članova, a po automatizmu njegovi članovi su i poslanici kao i predsjednici opštinskih odbora.

U Glavnom odboru više nijesu Milan Roćen, Slavoljub Stijepović, Siniša Kusovac Verica Maraš.

U Glavnom odboru nijesu ni dugogodišnj poslanici i funkcioneri Branka Tanasijević, Filip Vuković, Miodrag Bobo Radunović, Miomir M. Mugoša, Marija Maja Ćatović i Zoran Vukčević.

U tom partijskom tijelu, kako je ranije najavio Đukanović, je većina novih članova a od prepoznatljivih imena tu su nikšićki ljekar i direktor tamnošnje Opšte bolnice Ilija Ašanin, bivši gradonačelnik te opštine Veselin Grbović i sadašnji Milutin Simović, zatim iz Podgorice bivši direktor Uprave carina i šef ANB-a Vladan Joković, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, bivši vicepremijer i sudija Zoran Pažin, Đukanovićeva savjetnica, a bivša generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, bivši direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović... Na listi su i bivši ministar Aleksandar Bogdanović, istoričar i bivši novinar Adnan Prekić..

“Siguran sam da niko nije očekivao da „unutarpartijska lustracija“ stigne do samog vrha partije i da bilo ko Mila Đukanovića pozove na odgovornost zbog očiglednog pada rejtinga na posljednjim izborima,” kaže Dejan Milovac za “Vijesti”.

Bivši premijer koji je bio zamjenik lidera DPS više nije u partijskom vrhu, a Đukanović je kazao da je to zbog promjena. “Vijesti” su ranije objavile da je Markovićev stav bio da partija treba temeljno da se promijeni i da svi koji su nosili njenu politiku više ne budu u prvom ešalonu.

“Iako smo na kongresu mogli da čujemo nekoliko zamjena teze, vrlo svojstvenih Đukanoviću, odgovornost za poraz treba tražiti prije svega u činjenici da DPS već godinama i decenijama vodi kadrovsku politiku koja je fokusirana na to da, po svaku cijenu, obezbijedi kadar koji je prvo lojalan vlasti, pa tek onda zakonu. Upravo zato je DPS do sada „dala“ najviše predsjednika opština i gradonačelnika koje čak ni ovakvo tužilaštvo nije moglo da ne procesuira, a da istovremeno u svojim redovima nije poslala poruku da, dugoročno, takva praksa može da vodi samo gubitku podrške na izborima,” navodi sagovornik.

Upravo zato i ne čudi, objašnjava Dejan Milovac, partijsko unapređenje gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića, na mjesto potpredsjednika DPS-a, iako je ono očekivano u susret narednih lokalnih izbora u glavnom gradu.

“Vuković je do sada sa pozicije gradonačelnika pokazao apsolutnu netolerantnost na vrlo argumentovanu kritiku načina na koji vodi gradsku upravu, ali i pokazao da mu i veoma ozbiljna kršenja zakona i propisa nisu nepoznata”, kaže sagovornik.

Đukanović je juče kazao da je natpolovična većina novih članova u GO, koji uglavnom nijesu poznati javnosti.

Iz DPS-a su saopštili da na prvoj sjednici GO predsjednik partije predlaže sastav Predsjedništva, koje na njegov predlog bira generalnog sekretara. Na tom mjestu bi mogao biti bivši ministar Predrag Bošković, rekao je ranije izvor “Vijesti”. Predsjednika Političkog savjeta bira GO DPS, predviđeno je Statutom te partije.

Milovac: Đukanović i dalje stožer iako opterećen aferama

Milovac navodi da je MANS u prethodnih godinu dana više puta, na konkretnim primjerima, ukazivao na činjenicu da je ponašanje Vukovića u fotelji prvog čovjeka Podgorice uslovljeno interesima koji se rijetko poklapaju sa javnim, a još manje sa zakonom.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

"Počev od međunarodnog tendera koji je sklopljen sa pravosnažno osuđenim licem, preko korišćenja razvojnih projekata za promociju DPS-a, pa sve do nezakonitog snimanja građana putem video-nadzora. Sve su to pokazatelji politilčkog profila za koji sada DPS smatra da je neophodan kako bi se ta partija reformisala, ali i toga koliko je Đukanović ozbiljan u toj namjeri. To je bilo prilično evidentno nakon što je za predsjednika Opštine Nikšić DPS izabrao Milutina Simovića, bivšeg šefa NKT-a. Ovakvo kadriranje ostavlja veoma malo prostora u sumnju da najavljene promjene u najvećoj opozicionoj partiji nisu kozmetičke, naročito kada dobar dio tog političkog subjekta Đukanovića i dalje vidi kao ključni stožer, uprkos činjenici da je njegova funkcija na čelu partrije i države i dalje opterećena brojnim neprocesuiranim aferama”, rekao je Dejan Milovac.

Napomena: U prethodnoj verziji teksta bilo je navedeno da u Glavnom odboru nijesu svi poslanici DPS.

Bonus video: