MO: NATO saveznici i partneri nisu osporili rad oficira, politički aktivisti plasiraju dezinformacije

"Neprimjerena je ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem ovih lica na dužnosti čiji opis poslova obuhvata obavljanje zahtjevnih zadataka u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, jer je riječ je o oficirima koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori, što je ključna smjernica za usmjeravanje kadrovske politike u OBD"

18881 pregleda 55 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Dezinformacije koje se u duže vrijeme plasiraju imaju za cilj slabljenje institucije i ugleda zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, kao i diskreditaciju profesionalnih vojnih i civilnih lica na najodogovornijim dužnostima.

To je saopšteno iz Ministarstva odbrane, iz kojeg ističu da prepoznaju "da je to motivisano namjerom da se ospore procesi reformi unutar sistema odbrane".

"Posebno je prepoznata namjera da se onemoguće reformski procesi, što se u dužem periodu reflektovalo kroz više aktivnosti plasiranja netačnih i neprovjerenih informacija u medijima i na društvenim mrežama, a što najoštrije osuđujemo. U utorak, 26. januara 2021. godine plasirana je dezinformacija od strane političkih aktivista, da postoji ozbiljna prijetnja urušavanja sistema rukovođenja u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu (OBD) Ministarstva odbrane, kao i da određene zakonom predviđene procedure nisu realizovane. Posebno je interesantno da je jedan od inicijatora član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, koji nije iskoristio zakonske procedure parlamentarnog nadzora nad radom Ministarstva odbrane, već je plasirao neprovjerene informacije, s ciljem da se dovede u pitanje legitimitet odluka Ministarstva odbrane i Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane i vicepremijer Dritan Abazović juče nijesu odgovorili da li je major Vojske Crne Gore Radule Čović postavljen na neku funkciju u Obavještajnom direktoratu MO.

Prethodno je poslanik i član skupštinskog odbora za bezbjednost Raško Konjević (SDP) na Tviteru objavio da je Čović napravio propust u postupanju sa poverljivim dokumentima NATO.

Iz Ministarstva odbrane pitaju "čiji je interes stvaranje konfuzije u javnosti i otpor procesima reformi i demokratizacije Obavještajno-bezbjednosnog direktorata i Ministarstva odbrane u cjelini".

"Posebno zabrinjava neprovjerena informacija da će raspoređivanjem određenih profesionalnih vojnih lica u sastav Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, sa ciljem obavljanja specifičnih zadataka, biti kompromitovana institucija i država. Radi se o profesionalcima profilisanim za obavljanje složenih vojnih zadataka, koji su i do sada obavljali odgovorne funkcije u Ministarstvu odbrane, Generalštabu i jedinicama Vojske u domenu obavještajno-bezbjednosnih poslova. Naši NATO saveznici i partneri nikada nisu osporili njihov rad. Neprimjerena je ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem ovih lica na dužnosti čiji opis poslova obuhvata obavljanje zahtjevnih zadataka u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, jer je riječ je o oficirima koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori, što je ključna smjernica za usmjeravanje kadrovske politike u OBD".

Iz Ministarstva odbrane su apelujovali na medije "da razumiju kompleksnost i specifičnost pitanja bezbjednosti i odbrane, kao i da predstavnici medija mogu dati nemjerljiv doprinos unaprijeđivanju bezbjednosne kulture u Crnoj Gori".

"Prije svega, u interesu nacionalne bezbjednosti, smatramo da informacije o ovim temama moraju biti distribuirane na posebno profesionalan način. Informacije u ovoj oblasti, koje su najvećim dijelom osjetljive, u svim zemljama savremenog svijeta, štite se i čuvaju, ne sa ciljem da bi se nešto učinilo nedostupnim domaćoj javnosti, već, prije svega, da takve informacije ne bi bile dostupne onim akterima koji nemaju prijateljske namjere prema državi. Zato, molimo sve da, u vremenu kada se suočavamo sa velikim izazovima u društvu preplavljenom dezinformacijama, budemo svi odgovorni i oprezni sa njihovim širenjem, što je posebno izraženo na društvenim mrežama. I u proteklom periodu su u više navrata pripadnici Ministarstva odbrane i VCG, kao i članovi njihovih porodica, bili izloženi pritiscima medijskog izvještavanja, a što se može negativno odraziti na ugled vojne profesije", navodi se u saopštenju.

Dodaju da sz pripadnici Vojske Crne Gore "dali veliki doprinos u rješavanju svih kriznih situacija, doprinijeli procesima pristupanja NATO, a posebno i dostojno predstavljali našu zemlju širom svijeta, učešćem u međunarodnim operacijama i vježbama".

"Ministarstvo odbrane još jednom osuđuje ovakve pokušaje diskreditacije i urušavanja sistema odbrane i poručuje da neće odustati od daljih neophodnih reformi", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: