Saradnja doprinijela razvoju i jačanju profesionalnih kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore

Injac je naglasila značaj uspješne realizacije projekata, koji su u saradnji sa Federalnim Ministarstvom odbrane i sporta Republike Austrije doprinijeli razvoju i jačanju profesionalnih kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore

3242 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Austrija će nastaviti da podržava Crnu Goru u okviru reformskih procesa, kazala je ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori, NJ.E. Ana Janković na sastanku sa ministarkom odbrane Oliverom Injac.

Injac je izrazila zadovoljstvo sveukupnim prijateljskim odnosima Crne Gore i Republike Austrije, kao i da su te dvije zemlje izgradile snažno partnerstvo u okviru bilateralne odbrambene saradnje, ali i da su spremni da je u narednom periodu ojačaju projektima od zajedničkog značaja.

Novoimenovani izaslanik odbrane, pukovnik Kristijan Smutek je boravio u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore i na sastanku sa ministarkom odbrane je izrazio očekivanje da će aktuelna saradnja biti dodatno dinamizirana u narednom periodu.

Injac je naglasila značaj uspješne realizacije projekata, koji su u saradnji sa Federalnim Ministarstvom odbrane i sporta Republike Austrije doprinijeli razvoju i jačanju profesionalnih kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore, a posebno u pogledu obuka u oblasti rukovanja i skladištenja municije, zajedničkih vježbi u domenu planinskog ratovanja, kao i školovanja crnogorskih kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general major Rajko Pešić koji se zahvalio se kontinuiranoj podršci Ministarstvu odbrane i VCG, kao i na donaciji koju je Republika Austrija u maju 2020. godine, uputila Crnoj Gori u borbi protiv negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

Bonus video: