Protiv Čovića nije vođen disciplinski postupak

MO: On je i do sada obavljao odgovornu funkciju u Generalštabu Vojske

13265 pregleda 44 reakcija 19 komentar(a)
Neprimjerena ocjena o uticaju stranih faktora: Injac, Foto: Luka Zeković
Neprimjerena ocjena o uticaju stranih faktora: Injac, Foto: Luka Zeković

Protiv majora Vojske Crne Gore Radula Čovića nikada nije vođen disciplinski postupak, niti se vodi i NATO partneri nikad nisu osporili njegov rad, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane “Vijestima”.

“On je i do sada obavljao odgovornu funkciju u Generalštabu Vojske”, rekli su iz Ministarstva na čijem je čelu ministarka Olivera Injac.

Kažu i da Čović, kao ni major Ivica Simonović, nije predložen ni imenovan za rukovodioca u Ministarstvu. “Oni su određeni za vršioce dužnosti na formacijskim mjestima Vojske Crne Gore, za radna mjesta u MO, koja nijesu rukovodeća. Status vršioca dužnosti može im trajati najduže do 18 mjeseci”, naveli su iz Ministarstva u odgovoru “Vijestima”.

U utorak su mediji objavili da je v.d. generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Aleksandar Šaranović imenovao Čovića i Simonovića za saradnike. Poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Raško Konjević (SDP) je na Twitteru objavio da je Čović napravio propust u postupanju sa povjerljivim dokumentima NATO-a, a predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera je to potvrdio i dodao: “Sa današnjim imenovanjima u vojnoj službi možemo slobodno reći da je Rusija i u potpunosti preuzela kontrolu sektora bezbjednosti u Crnoj Gori”, napisao je Kentera na Twitteru. Iz Ministarstva su se juče oglasili i saopštenjem i naveli da je neprimjerena ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem ovih osoba u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, jer je riječ, kako tvrde, o oficirima koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori.

Iz Ministarstva pitaju čiji je interes stvaranje konfuzije u javnosti i otpor procesima reformi i demokratizacije tog resora. “Posebno zabrinjava neprovjerena informacija da će raspoređivanjem određenih profesionalnih vojnih lica u sastav OBD, sa ciljem obavljanja specifičnih zadataka, biti kompromitovana institucija i država”

“U dužem periodu plasiraju se dezinformacije koje imaju za cilj slabljenje institucije i ugleda zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci, kao i diskreditaciju profesionalnih vojnih i civilnih lica na najodogovornijim dužnostima. Prepoznajemo da je to motivisano namjerom da se ospore procesi reformi unutar sistema odbrane. Posebno je prepoznata namjera da se onemoguće reformski procesi, što se u dužem periodu reflektovalo kroz više aktivnosti plasiranja netačnih i neprovjerenih informacija u medijima i na društvenim mrežama..”, naveli su iz Ministarstva.

Navode i da Konjević, kao član Odbora za bezbjednost i odbranu nije iskoristio zakonske procedure parlamentarnog nadzora, već je plasirao neprovjerene informacije, s ciljem da se dovede u pitanje legitimitet odluka MO i Vlade”.

Bonus video: