Marković i Tusk: Crna Gora primjer za zemlje regiona u EU integracijama

Marković je, kako navode iz Vlade, rekao Tusku da je Crna Gora svjesna izazova i onih segmenata evropske integracije na kojima je neophodno još napornije i efikasnije raditi
4 komentar(a)
Duško Marković, Donald Tusk, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Donald Tusk, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.04.2018. 17:26h

Predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk konstatovali su danas na sastanku u Podgorici da Crna Gora napreduje u procesu evropske integracije, da uspješno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa i da time predstavlja dobar primjer za države Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade.

„Crna Gora je pod Vašim vođstvom u integracionom procesu država koja prednjači. Nema sumnje da ste u dobroj pregovaračkoj formi i da predstavljate pozitivan primjer. Vaš rad i Vaši uspjesi nijesu važni samo za Crnu Goru već i za Evropsku uniju jer se time pokazuje da su u složenoj situaciji i u komplikovanom regionu napredovanje i pozitivni pomaci mogući“ – rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Marković je, kako navode iz Vlade, rekao Tusku da je Crna Gora svjesna izazova i onih segmenata evropske integracije na kojima je neophodno još napornije i efikasnije raditi. U tom smislu, dodaju iz Vlade, premijer je pohvalio Izvještaj Evropske komisije kao koristan dokument za dalje unaprjeđenje i ubrzanje našeg pregovaračkog procesa.

„Nemamo ni jedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritikujemo pristup Evropske unije. Naprotiv“, rekao je Marković, ističući da odlučnost Evropske unije da se bavi Zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, u susret predstojećem Samitu u Sofiji, kao veliku priliku za cijeli region.

„Nakon petnaest godina ponovo ćemo biti sa evropskim liderima. Agenda Samita postavljena je realno i objektivno. Region mora iskoristiti ovu šansu“, rekao je Marković, ponovivši da je na Zapadnom Balkanu, zahvaljujući čestim sastancima lidera, podignut nivo povjerenja i razumijevanja i da su približeni stavovi o prioritetima koji se prije svega tiču razvoja infrastrkuture.

Marković je rekao da izražava posebnu zahvalnost predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsjednici i visokoj predstavnici za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini i komesaru za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu na njihovoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.