Marković šalje Pejanović Đurišić u Njujork

Pejanović Đurišić bila ambasadorka u Belgiji i Francuskoj
195 pregleda 22 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milica Pejanović Đurišić, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2017. 07:16h

Vlada Crne Gore odlučila je prije nekoliko mjeseci da pošalje bivšu ministarku odbrane Milicu Pejanović Đurišić na mjesto ambasadorke u Ujedinjenim nacijama, ali se ona o tome još nije izjasnila, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Mjesto šefa Stalne misije pri UN biće upražnjeno, nakon što je Vlada juče prihvatila predlog da sa toga mjesta opozove Željka Perovića.

U odluci Vlade stoji da će on biti opozvan zbog prelaska na drugo mjesto, a to će biti Austrija.

Perović će na mjesto ambasadora u Beču naslijediti Igora Milića, kome je istekao mandat, i koji se vraća u Ministarstvo vanjskih poslova.

Bivša ministarka odbrane bila je ambasador dva puta.

Prvi put ispred državne zajednice Srbije i Crne Gore u Belgiji i Luksemburgu, a poslije sticanja nezavisnosti je postavljena za ambasadorku u Francuskoj.

U njenoj biografiji na sajtu Demokratske partije socvijalista (DPS) navodi se da Pejanović Đurišić tečno govori francuski, italijanski i engleski jezik.

Vlada je juče opozvala i ambasadora Crne Gore u Rusiji Igora Jovovića.

Njega će u Moskvi zamijeniti Ramiz Bašić.

I Perović i Bašić su krajem oktobra bili pred skupštinskim Odborom za međunarodne odnose, gdje su dobili pozitivno mišljenje.

Istog dana pozitivno mišljenje Odbora dobila je i Snežana Radović, koja je postavljena za ambasadora u Bugarskoj.

Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore imenuje ambasadore na predlog Vlade nakon čega se očekuje izjašnjavanje skupštinskog odbora Odbora.

Vlada je ove godine donijela više odluka o raspoređivanju crnogorskih diplomata, pa je bivši ministar i poslanik Vujica Lazovića imenovan za ambasadora u Ljubljani, gdje je zamijenio bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu.

Bivša ministarka i poslanica Sanja Vlahović postavljena je za ambasadorku u Rimu, gdje je zamijenila Antona Sbutegu.

Za ambasadora u Vatikanu postavljen je bivši šef diplomatije i ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović. On je na tom mjestu naslijedio Veselina Šukovića.

Vlada je tokom godine donijela odluku i o otvaranju ambasade u Španiji, a na to mjesto imenovan je Aleksandar Eraković, doskorašnji glavni politički savjetnik premijera Duška Markovića.

Bonus video: