Izjava Krivokapića ne doprinosi vraćanju povjerenja, politička korupcija je sastavni dio izbora u CG

Milovac je podsjetio da smo decenijama unazad svjedočili praksi koju je uspostavila Demokratska partija socijalista (DPS), "a koja je targetirala upravo najranjivije kategorije građana, a imala za cilj uticaj na slobodno izraženu volju na izborima "

32129 pregleda 194 reakcija 58 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Izjava premijera Zdravka Krivokapića svakako ne doprinosi vraćanju povjerenja građana u izborni proces, naročito kada je data uoči predstojećih izbora u Nikšiću, ali prije svega u kontekstu ogromne hipoteke još uvijek neprocesuiranih slučajeva političke korupcije koja je postala sastavni dio izbora u Crnoj Gori, ocijenio je Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Krivokapić je juče govoreći o predstojećim izborima u Nikšiću, kazao da sloboda mora na izborima da pokaže slobodan glas, a ne siguran glas ma od koje političke strukture dolazio.

“Ako vam građani Nikšića neko nudi pare, uzmite ih, a glasajte za najbolje, a to nijesu oni koji su bili na vlasti do 30. avgusta”, kazao je Krivokapić na jučerašnjoj pres konferenciji nakon sjednice Vlade na Cetinju.

Milovac je podsjetio da smo decenijama unazad svjedočili praksi koju je uspostavila Demokratska partija socijalista (DPS), "a koja je targetirala upravo najranjivije kategorije građana, a imala za cilj uticaj na slobodno izraženu volju na izborima."

"Posljedice takve korupcije su danas vidljive na svakom koraku u Crnoj Gori, počev od politizovanih i zarobljenih institucija, pa sve do posrnule ekonomije i potpuno iskrivljenog sistema vrijednosti koji se promovisao kao recept za bolji život. Izjava premijera Krivokapića ima posebnu težinu, čak i ako je slučajna i nespretno artikulisana, posebno zbog toga što dolazi sa adrese jedne od najvažnijih državnih institucija čiji kjučni ljudi moraju biti primjer koji se slijedi. Ona svakako ne korespondira sa obećanjima koja su dana uoči prethodnih izbora a koja su se dobrim djelom oslanjala na raskid sa višegodišnjom korupcionaškom praksom prethodnog režima, i ovakvi „izleti“ ne mogu donijeti podršku vladi za sprovođenje reformi, naročito onog dijela koji se tiče izbornog zakonodavstva", ističe Milovac za "Vijesti".

Izjavu Krivokapića su kritikovale brojne opozicione partije.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su, ocijenivši da je nečuveno da premijer podstiče na korupciju, zapitali da li je svjestan izgovorenih riječi.

I iz DPS su kritikovali premijera, navodeći da je ušao u zonu krivične odgovornosti.

Bonus video: