Zeković: Zašto svaka vlast u Specijalno tužilaštvo "ulazi kroz dimnjak"

"Pošto i potpredsjednik Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju ko je nudio 21 milion i šta je očekivao da će zauzvrat dobiti možemo samo nagađati o postojanju nekog od krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore"

7910 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković poručio je da bi Specijalno tužilaštvo "bolje odbranilo" potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića "da je saopštilo da je ušao kroz dimnjak, kao onomad funkcioner DPS-a", nego tvrdnjom da poslanik 26. saziva do njegovog kraja i 27. saziva od njegovog početka, pa do izbora u Vladu, nije bio na javnoj funkciji.

Zeković je u saopštenju naveo da je Abazović bio poslanik, "da pokušaj kupovine Abazovića za 21 milion" jeste krivično djelo i da nije bio poslanik.

"Tužilaštvo ide i dalje, pa tvrdi da ukoliko neko lice u trenutku nuđenja ili uzimanja mita nije službeno lice nema krivičnog djela. Tom logikom bi predsjednik partije koja ima apsolutnu vlast mogao slobodno uzeti i javno obznaniti da je uzeo mito, ali Specijalno tužilaštvo bi prema sadašnjem tumačenju i u toj situaciji tvrdilo da nijesu ispunjeni svi elmenti bića krivičnog djela. Istom logikom bi i stvarni vlasnici pojedinih partija, a koji se ne nalaze na javnoj funkciji mogli uzeti mito i opredjeliti političke odluke te partije, moguće i sudbinu države, bez brige da će krivično odgovarati ukoliko se to dokaže. Nepotrebno je dalje obrazlagati neodrživost i besmislenost ovakvog tumačenja i primjene Krivičnog zakonika", naveo je Zeković.

Dodao je da iako to Specijalno tužilaštvo "prećutkuje" da Krivični zakonik Crne Gore propisuje da se krivično djelo navođenje na protivzakonit uticaj može izvršiti "korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja".

"Pošto i potpredsjednik Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju ko je nudio 21 milion i šta je očekivao da će zauzvrat dobiti možemo samo nagađati o postojanju nekog od krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore. Da li je neko na “protivustavan način pokušao da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi” vršeći krivično djelo iz člana 357 KZ, da li je neko iz bivše vlasti pokušao da je na taj način sačuva, javnost ne može znati, jer g. Dritan Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju istinu od građana. Javnost će nastaviti da pita: ko je i za šta g. Abazoviću nudio 21 milion", zaključio je Abazović

Bonus video: