Ustavni odbor: Odluke parlamenta nesporne

Ustavni odbor pita Ustavni sud zašto sudije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović nisu ranije penzionisani

7423 pregleda 2 komentar(a)
Opozicija bojkotovala sjednicu Ustavnog odbora, Foto: Alisa Hajdapašić
Opozicija bojkotovala sjednicu Ustavnog odbora, Foto: Alisa Hajdapašić

Odluke o formiranju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i o izmjenama Poslovnika Skupštine donijete su u regularnoj proceduri i na ustavno utemeljenoj proceduri, stav je skupštinskog Ustavnog odbora, koji će biti na provjeri plenarne sjednice.

Nakon toga, Skupština bi mišljenje trebalo da dostavi Ustavnom sudu, pred kojim su poslanici opozicije pokrenule inicijative za osporavanje ovih dviju odluka.

Ustavni sud je prije dva dana odbio inicijativu, takođe opozicije, za osporavanje odluke parlamenta o izboru članova Državne izborne komisije, ne upuštajući se u njen sadržaj. Naveo je da je to pojedinačni akt i da nema osnova za razmatranje. Odluka Ustavnog suda još nije zvanično objavljena.

Poslanici opozicije spore više odluka parlamenta, smatrajući da na sjednici kada su usvojene nije bilo kvoruma jer je poslanica glasala od kuće. To je bilo moguće jer su prethodno usaglašene izmjene Poslovnika među svim klubovima, koji je potom bio i usvojen bez prisustva opozicije koja je promijenila mišljenje.

Ustavni odbor je tokom razmatranja o pitanju ispunjenja uslova za starosnu penziju sudija Ustavnog suda odlučio da zatraži odgovor od ovog suda u vezi sa tim zašto sudije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović nisu ranije otišli u penziju, jer su, kako smatraju, stekli uslove za penziju.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić je podsjetila na odredbu Ustava da sudijama ističe funkcija kada steknu uslove za starosnu penziju.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da iako se o prestanku funkcija sudijama na osnovu sticanja uslova za penziju dosta govorilo, o tome treba govoriti i u Skupštini. „Mi ne govorimo o odlasku u penziju nego o prestanku funkciju, sa fukcije se mora otići, a ne mora u penziju, jer je to pravo svakog hoće li otići sa tržišta rada... Ustavni sud gazi sopstvene odluke i želi se sačuvati funkcija jednog broja sudija pošto-poto“, rekao je Koprivica.

Član odbora iz SNP-a Dragan Ivanović je kazao da su najviše oštećeni građani zbog nefunkcionisanja Ustavnog suda.

Sa time se saglasio i Vladimir Martinović (Demokrate).

"Ono što je još skandaloznije jeste da je Ustavni sud ukinuo odredbu gdje su imali rok od 18 mjeseci da odluče o onome što su njegove nadležnost. Dakle, Ustavni sud je time dao sebi za pravo da u nedogled drži određene predmete. Evo, podsjetiću samo koliko su trpjeli radnici Radoja Dakića i radnici ostalih nekih ugašenih preduzeća u Crnoj Gori zahvaljujući tome što Ustavni sud nije promptno rješavao ono što su bile njegove nadležnosti", kazao je Martinović.

Članovi Ustavnog odbora, odnosno poslanici vladaćuje većine podsjetili su na događaje sa sjednice u Skupštine od 27. 12. 2020, naglašavajući da je Državna izborna komisija radila po nalogu DPS-a koji pokušava da, kako su rekli, napravi opstrukcije na svaki mogući način.

Poslanica “Crno na bijelo” Suada Zoronjić kazala je da nije gospođa sa ulice, kako ju je nazvao poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

“Moj poslanički mandat je i te kako validan, jer iako ga DIK nije verifikovao, ja nijesam gospođa sa ulice kako su me nazvale pojedine kolege, čime želi da se uruši dignitet najvišeg zakonodavnog tijela u našoj zemlji, i mislim da je to sramota”, naglasila je Zoronjićeva.

Ona je dodala da prethodna vlast pravi opstrukcije na sve moguće načine.

“Sticajem okolnosti ja sam poslanica o kojoj su svi brujali, ali ne zbog toga što sam htjela, nego voljom ljudi koji su spremni na opstrukcije. To vidimo i na primjeru sudija Ustavnog suda koji su, maltene, u penziji. S jedne strane imamo Ustavni sud, sa druge Državnu izbornu komisiju koja je pokušala da opstruira rad Skupštine, što je presedan“, zaključila je Zoronjićeva.

Članovi Ustavnog odbora iz opozicije juče nisu bili prisutni, pa zamjenik predsjednice ovog odbora, Simonide Kordić, nije mogao biti izabran, jer bi trebalo da se bira iz opozicije.

Komisija provjerava prijave za dva mjesta u Ustavnom sudu

Ustavni odbor je formirao komisiju koja će utvrditi da li prijave za izbor dvoje sudija Ustavnog suda ispunjavaju uslove konkursa. U njoj su Božena Jelušić (koalicija „Crno na bijelo“), Dragan Ivanović (SNP) i Boris Boganović (koalicija „Mir je naša nacija“). Nakon toga, Odbor odlučuje da li će i koga izabrati za dva mjesta u US.

Na konkurs se javilo 12 pravnika, jer dva mjesta u US ostaju upražnjena. Sudija Šarkinović je penzionisan a sutkinja Muratović odlazi u penziju početkom februara.

Bonus video: