"tu bi ponajviše bilo kadra dps i đukanovića"

Danilović: Kada bi Srbija ovako postupala, na hiljade državljana Crne Gore bi bilo protjerano

"Da je naša policija ikad prije, ovako brutalno i "precizno" primjenjivala Zakon o strancima u Crnoj Gori bili bi spašeni mnogi životi i u značajnoj mjeri onemogućen rat mafijaša i organizovanih kriminslnih grupa. Nažalost, nije ni izbliza"

16507 pregleda 63 reakcija 63 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Kada bi Srbija ovako postupala sa državljanima Crne Gore, na stotine i hiljade bi mjesečno i godišnje bivalo protjerivano i zabranjivan im ulazak u Srbiju, a bilo bi tu ponajviše poslovno-turističkog kadra Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog predsjednika Mila Đukanovića, saopštio je danas Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

On se obratio povodom odluke Uprave policije da izrekne je zabranu ulaska u Crnu Goru do 1. maja za osam državljana Srbije.

On je kazao da je pažljivo pročitao objašnjenje iz Uprave policije o protjerivanju osam državljanki i državljana Srbije iz Nikšića.

"Dakle, "u sklopu aktivnosti "Stranac" pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić kontrolisali objekat "Krsmanović" u kojem je zatečeno više stranih državljana"... Da pojednostavimo, inspektor za strance je zaključio "da boravak ne koriste u svrhu radi koje im je odobren". Da je naša policija ikad prije, ovako brutalno i "precizno" primjenjivala Zakon o strancima u Crnoj Gori bili bi spašeni mnogi životi i u značajnoj mjeri onemogućen rat mafijaša i organizovanih kriminslnih grupa. Nažalost, nije ni izbliza. A radi se o istoj i na veću žalost još nepromijenjenom "menadžmentu" i Upravi policije", rekao je Danilović.

Po njegovim riječima, ove činjenice su zlokobne.

"Ovo je ozbiljno pitanje za Vladu i nadam se da će biti sluha za prihvatanje odgobornog i dobronamjernog stava? Ili će Vlada i resorno ministarstvo UP reagovati odlučno ili će naš sektor bezbjednosti u međuvremenu biti raščerupan i po sekcijama stavljen u funkciju bandita koji su namjerili da ga privatizuju. Sinoć je saopšteno da vd direktora policije nije znao za akciju "Stranac", te da je naknadno obaviješten? A radi se o vrlo osjetljivoj stvari jer pomenuti državljani Srbije nisu ljudi sumnjive prošlosti nego osobe koje su angažovane od strane jedne parlamentarne stranke za vrlo konkretan savjetnički "posao". CB Nikšić je akcijom "Stranac" pokazao da je otrgnuti dio našeg bezbjednosnog sistema. Ako je postojao nesporazum i ako je prijava boravka morala biti dopunjena pristojni državljani strane i susjedne države se ne protjeruju zbog toga, niti se od njih javno pravi kriminalni slučaj", kazao je predsjednik UCG.

Danilović je poručio i da Vlada prethodno ćuti dok Lazović, jedan od pomoćnika direktora policije, javno šalje poruke "ekspertima u Vladi" i to s prekorom da ne znaju pravila.

"To je već bio signal za uzbunu. Ako se neko u Upravi policije ili Vladi plaši Lazovića i struktura iz sjenke koje još "drže šapu" nad policijom treba da se povuku jer je strah te vrste neprolazan i parališući", rekao je Danilović.

Po njegovim riječima, sve ovo nanosi veliku štetu premijeru Zdravku Krivokapiću i samo oni koji ga mrze i žele mu političku propast mogu ga savjetovati da se strpi još malo dok stvari same od sebe ne budu posložene.

"Moj iskreni, ljudski i profesionalni savjet je; nema čekanja ni na trenutak. Vlada i premijer svoja ustavna ovlašćenja, posebno u oblasti politike bezbjednosti moraju sprovoditi u svakom trenutku. Nikakvo vd stanje ne može biti izgovor pojedincima da razore policiju i za sobom ostave haos. Ili će Vlada pokazati energičnost i hrabrost ili će u nekoj akciji "stranac/ekspert" biti stavljena u kućni pritvor, a država uvučena u zlo sa nesagledivim posledicama", zaključio je Danilović.